Epecin toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kaila: ”Meillä on monta hyvää syytä perustaa moderni elektroniikkatehdas juuri Seinäjoelle”
Teknologiayritys Epecin toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kailan mukaan uuden tehtaan sijoituspaikkaa pohdittiin perusteellisesti. ”Seinäjoki nousi ehdottomaksi ykköseksi, kun tarkastelimme asiaa sekä logistiikan että työntekijöidemme näkökulmasta. Täällä ihmisillä on mahtava tekemisen meininki.”
Työkoneiden ja hyötyajoneuvojen elektroniikkaa ja ohjelmistoja toimittava Epec rakennuttaa uutta tehdasta Seinäjoelle. Tehdas on tärkeä investointi, joka tarjoaa myös uusia työpaikkoja pitkällä aikajänteellä. Tehtaan sijoittuminen Seinäjoelle ei ollut kuitenkaan mikään itsestäänselvyys.
– Pohdimme perusteellisesti eri paikkakuntia. Lopulta Seinäjoki nousi ehdottomaksi ykköseksi, kun tarkastelimme asiaa sekä logistiikan että työntekijöidemme näkökulmasta. Meidän on tärkeää olla läheisessä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Täältä Seinäjoelta meillä on hyvät yhteydet joka puolelle, toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kaila sanoo.
Seinäjokea valintana puolsi myös yrityksen historia paikkakunnalla. Epec on perustettu Seinäjoelle vuonna 1978, ja monet epecläiset ovat työskennelleet pitkään yrityksessä.
– Meille oli tärkeää, että saamme pidettyä nämä työhönsä vahvasti sitoutuneet osaajat talossamme. Mikään pikkuseikka ei ole myöskään se, että meidän ihmisemme todella viihtyvät Seinäjoella. Tämä on sopivan kokoinen paikkakunta, jossa on kunnon tekemisen meininki, Kylä-Kaila kertoo.
Tämä on Ponsse-konsernin historiassa ensimmäinen kerta 50 vuoden jälkeen, kun rakennetaan kokonaan uusi tehdas.
Tulevaisuuteen katsova tehdas
Jyri Kylä-Kaila iloitsee uuden tehtaan edistyksellisyydestä. Siitä kertoo tehtaan nimikin: ESF1 (Epec Smart Factory 1).
– Tämä ei ole pelkkä rakennus, vaan tehtaassamme on huomioitu modernin ajoneuvoteollisuuden elektroniikan valmistukseen liittyvät korkeatasoiset laatuvaatimukset sekä ympäristövaatimukset. Olemme panostaneet paljon myös työhyvinvointiin, työturvallisuuteen ja tuottavuuteen.
Kylä-Kaila luonnehtii tehdasta vahvasti tulevaisuuteen katsovaksi.
– Tavoittelemme tehtaassamme käytönaikaista hiilineutraaliutta ja käytämme kestävän kehityksen mukaisia valmistusprosesseja. Tehdas lämpenee maa- ja kaukolämmöllä, ja katolle tulee 800 aurinkopaneelia tuottamaan sähköä, hän kertoo.
– Tämä on Ponsse-konsernin historiassa ensimmäinen kerta 50 vuoden jälkeen, kun rakennetaan kokonaan uusi tehdas. Muutamme tehtaaseen loppuvuoden 2023 aikana ja toimitukset aloitamme vuoden 2024 alussa.
Vahvan kehitystyön yhtiö
Epecin keskeinen liiketoiminta-alue on työkoneiden ja hyötyajoneuvojen komponentit ja järjestelmät. Näihin kuuluvat esimerkiksi ohjausjärjestelmät, sähköiset koneiden voimansiirtojärjestelmät sekä avustavat ja autonomiset järjestelmät. Epecillä on ympäri maailmaa 200 asiakasta, joista suurimpiin kuuluu konsernin emoyhtiö metsäkoneyhtiö Ponsse. Pitkällä tähtäimellä Epecin markkinanäkymät ovat erittäin hyvät.
– 1990-luvulla yrityksessämme alettiin keskittyä työkoneiden ohjausjärjestelmiin. Kotimainen metsäkoneyhtiö Ponsse osti meidät vuonna 2004. Tämä toi paljon etuja. Elektroniikkaa ja ohjelmistoja kehitetään, testataan ja toimitetaan ympäri maailmaa asiakkaidemme koneissa, Kylä-Kaila kertoo.
Vuonna 2019 yhtiössä tehtiin strateginen päätös, jonka seurauksena alettiin panostaa työkoneiden sähköistykseen. Kehittämisessä ollaan päästy hyvään vauhtiin, mutta paljon on vielä tehtävää.
– Kun ensimmäiset isot autoteollisuuden sähköautojen valmistajat alkoivat kehittää sähköautoja, meni noin viisitoista vuotta ennen kuin niitä näkyi enemmän katukuvassa. Työkoneiden sähköistystä alettiin kehittää vasta muutama vuosi sitten, joten työtä on vielä tehtävänä. Kun sähköiset työkoneet alkavat yleistyä, se voi tapahtua yllättävän nopeasti, Kylä-Kaila selvittää.
Tarjolla töitä parhaille erikoisosaajille
Digitaalisuus on nopeuttanut työkoneiden ja hyötyajoneuvojen tuotekehitystä. Samalla työkoneet ovat monimutkaistuneet: niihin liittyy paljon erilaisia järjestelmiä ja sensoreita, jotka pitää sovittaa toimimaan yhdessä. Henkilöstöpäällikkö Riikka Rajalan mukaan vaatii vahvaa ammattitaitoa tunnistaa kehityksessä tarvittava osaaminen ja reagoida osaamistarpeisiin riittävän nopeasti.
– Toistaiseksi meillä on riittänyt osaajia, mutta olemme jo tunnistaneet tiettyjä osaamisalueita, joihin on vaikea löytää tekijöitä Suomesta. Tarvitsemme erityisesti tekniikan alan korkeakoulutettuja erikoisosaajia, kuten esimerkiksi elektroniikka- ja ohjelmistosuunnittelijoita, Rajala sanoo.
Työnantajamielikuva ja työviihtyvyys ovat tässä ajassa liiketoiminnan kehityksen tärkeitä vetureita.
– Uudessa tehtaassa olemme panostaneet moderneihin toimistotiloihin ja tilojen viihtyvyyteen. Toimistosta löytyy soveltuvat tilat niin neuvotteluihin ja kohtaamisiin kuin hiljaiseen työskentelyyn ja vetäytymiseen. Hyvä akustiikka, valaistus ja ergonomiset kalusteet ovat myös erittäin tärkeitä elementtejä, Rajala kertoo.
Seinäjoen lisäksi yrityksellä on toimistot myös Tampereella, Turussa, Shanghaissa ja Milwaukeessa.
Lisätietoja: www.epec.fi
Teksti: Mervi Rantakari, Era Content Oy Kuvat: Epec