Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan startup-ekosysteemi kaipaa vahvistusta. Uusi raportti ”Kasvun reseptit” tarjoaa suosituksia nuorten yritysten tukemiseen ja alueen startup-kulttuurin kehittämiseen kohti kansainvälistä kasvua.
Etelä-Pohjanmaa on tunnettu yrittäjyydestään, asenne yrittäjyyttä kohtaan on hyvä, pieniä yrityksiä löytyy paljon ja ruoka-ala on maakunnassa vahva, mutta voimakkaaseen kasvuun tähtääviä nuoria ruoka-alan yrityksiä ei alueella juurikaan ole. Alueella tulisikin kehittää ruoka-alan yrittäjäekosysteemiä, jonka tehtävänä on tukea alan uutta yritystoimintaa ja yritysten kasvua.
Alueelta löytyy osaamista, kokeneita yrittäjiä ja verkostoja, kuten myös korkeakouluja ja monia tukipalveluja. Nämä kaikki rakentavat yrittäjäekosysteemiä ja siten yrittäjyyteen kannustavaa toimintaympäristöä.
Alueelta löytyy osaamista, kokeneita yrittäjiä ja verkostoja, kuten myös korkeakouluja ja monia tukipalveluja. Nämä kaikki rakentavat yrittäjäekosysteemiä ja siten yrittäjyyteen kannustavaa toimintaympäristöä. Samalla ne vahvistavat startup-yritystenkin menestymisen mahdollisuuksia tarjoamalla resursseja, tietoa ja verkostoja. Startup-yritys on nuori, innovatiivinen yritys tai yritystoimintaa suunnitteleva organisaatio, joka tavoittelee voimakasta kansainvälistä kasvua skaalautuvalla liiketoimintamallilla yleensä hyvin epävarmoissa olosuhteissa.
Ruralia-instituutin ja Into Seinäjoen yhteisessä hankkeessa on selvitetty ruoka-alan ja valmistavan teollisuuden startup-yritysten tarpeita sekä mahdollisia rakennuspalikoita kasvuun viitoittavaa palvelupolkua varten. Palvelupolku pitää sisällään muun muassa valmennuksia, sparrauksia, verkostoitumista ja vertaistukea. Tarkoitus on vahvistaa alueellista startup-kulttuuria ja erityisesti tehdä sitä näkyvämmäksi, jotta startup-yritykset kokisivat alueen houkuttelevaksi paikaksi ja sitoutuisivat alueeseen pitkällä aikavälillä.
Profiloituminen ruoka-alan ja kestävän elintarviketuotannon startup-keskittymäksi edellyttää strategista, pitkäjänteistä ja innovatiivista otetta ekosysteemien kehittämisessä.
Hankkeen tulokset ruoka-alan startup-ekosysteemin kehittämiseksi on nyt julkaistu raporttina Kasvun reseptit. Suositukset eteläpohjalaisen ruoka-alan toimintamallin rakentamiseen ja startup-kulttuurin vahvistamiseen. Julkaisussa esitellään perustietoa ruoka-alan startup-yrittäjyydestä ja -ekosysteemeistä sekä annetaan suosituksia alueellisen toimintamallin rakentamiseksi. Tietoja raporttia varten on kerätty niin haastatteluilla, aiemmin toteutettujen hankkeiden toimenpiteitä arvioimalla, tämän hankkeen pilottikokeiluista, tilastoista ja tietokannoista kuin aikaisemmasta tieteellisestä kirjallisuudesta.
Etelä-Pohjanmaan profiloituminen kansallisesti tunnetuksi ruoka-alan ja kestävän elintarviketuotannon startup-keskittymäksi edellyttää alueelta ja sen toimijoilta strategista, pitkäjänteistä ja innovatiivista otetta ekosysteemien kehittämisessä. Raportissa esitetyt suositukset pyrkivät kannustamaan tässä työssä, jotta alueella voitaisiin hyödyntää ruoka-alan startup-yritysten potentiaali elävöittää maakunnan elinkeinoelämää.
Kirjoittajat: Ruralia-instituutin osahankkeen projektipäällikkö Leena Viitaharju ja väitöskirjatutkija Outi Hakala
Raportti on kirjoitettu osana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Into Seinäjoki Oyn koordinoimaa Food&Tech Startup – ekosysteemit startuppien kasvualustana -hanketta, joka on Euroopan Unionin osarahoittama.
Kiinnostaako startup-yrittäjyys? Ota yhteyttä.
-
Jokela Piia-Marika
Lue lisää: Jokela Piia-Marika