Into Seinäjoki
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
  • Frami
  • Visit Seinäjoki Region
  • Yhteystiedot
  • Palvelut yrityksille
    • Palvelut yrityksille
    • Yrityksen perustaminen
    • Skaalaamo
    • Kasvu ja kansainvälistyminen
    • Toimitilat
    • Tontit
    • Yritysrahoitus
    • Yrityshakemisto
    • Varaa aika keskusteluun
  • Sijoitu Seinäjoelle
    • Tutustu ja innostu
    • Sijoittumispalvelut
    • Maailman kannustavin yrityskaupunki
    • Toimitilat
    • Vapaat tontit ja yritysalueet
      • Roves
      • Lentoaseman alue
      • Datakeskus
    • Yritysverkosto Techteam
  • Into yhtiönä
    • Into lyhyesti
    • Into työpaikkana
    • Harjoitteluun Intoon
    • Mediapankki
  • Kaikki kehityshankkeet
    • Kehityshankkeet
    • eRural resilience
    • FinFoodNet
    • Food & Tech Startup – startupit lentoon!
    • Innovaatiotoiminnan ekosysteemi
    • Smart Con Europe
    • Yrityskaupat
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
    • Palvelut yrityksille
    • Kasvu ja kansainvälistyminen
    • Skaalaamo
    • Toimitilat
    • Tontit
    • Yrityksen perustaminen
    • Yritysrahoitus
    • Yrityshakemisto
    • Varaa aika keskusteluun
    • Tutustu ja innostu
    • Sijoittumispalvelut
    • Maailman kannustavin yrityskaupunki
    • Toimitilat
      • Roves
      • Lentoaseman alue
      • Datakeskus
    • Yritysverkosto Techteam
    • Into lyhyesti
    • Into työpaikkana
    • Harjoitteluun Intoon
    • Mediapankki
    • Kehityshankkeet
    • eRural resilience
    • FinFoodNet
    • Food & Tech Startup – startupit lentoon!
    • Innovaatiotoiminnan ekosysteemi
    • Smart Con Europe
    • Yrityskaupat
  • Frami
  • Visit Seinäjoki Region
  • Yhteystiedot
  • en

Kasvun reseptejä ruoka-alan startup-ekosysteemin kehittämiseksi

Julkaistu:

09.06.2025

Etelä-Pohjanmaan ruoka-alan startup-ekosysteemi kaipaa vahvistusta. Uusi raportti ”Kasvun reseptit” tarjoaa suosituksia nuorten yritysten tukemiseen ja alueen startup-kulttuurin kehittämiseen kohti kansainvälistä kasvua.

Etelä-Pohjanmaa on tunnettu yrittäjyydestään, asenne yrittäjyyttä kohtaan on hyvä, pieniä yrityksiä löytyy paljon ja ruoka-ala on maakunnassa vahva, mutta voimakkaaseen kasvuun tähtääviä nuoria ruoka-alan yrityksiä ei alueella juurikaan ole. Alueella tulisikin kehittää ruoka-alan yrittäjäekosysteemiä, jonka tehtävänä on tukea alan uutta yritystoimintaa ja yritysten kasvua. 

Alueelta löytyy osaamista, kokeneita yrittäjiä ja verkostoja, kuten myös korkeakouluja ja monia tukipalveluja. Nämä kaikki rakentavat yrittäjäekosysteemiä ja siten yrittäjyyteen kannustavaa toimintaympäristöä.

Alueelta löytyy osaamista, kokeneita yrittäjiä ja verkostoja, kuten myös korkeakouluja ja monia tukipalveluja. Nämä kaikki rakentavat yrittäjäekosysteemiä ja siten yrittäjyyteen kannustavaa toimintaympäristöä. Samalla ne vahvistavat startup-yritystenkin menestymisen mahdollisuuksia tarjoamalla resursseja, tietoa ja verkostoja. Startup-yritys on nuori, innovatiivinen yritys tai yritystoimintaa suunnitteleva organisaatio, joka tavoittelee voimakasta kansainvälistä kasvua skaalautuvalla liiketoimintamallilla yleensä hyvin epävarmoissa olosuhteissa.

Ruralia-instituutin ja Into Seinäjoen yhteisessä hankkeessa on selvitetty ruoka-alan ja valmistavan teollisuuden startup-yritysten tarpeita sekä mahdollisia rakennuspalikoita kasvuun viitoittavaa palvelupolkua varten. Palvelupolku pitää sisällään muun muassa valmennuksia, sparrauksia, verkostoitumista ja vertaistukea. Tarkoitus on vahvistaa alueellista startup-kulttuuria ja erityisesti tehdä sitä näkyvämmäksi, jotta startup-yritykset kokisivat alueen houkuttelevaksi paikaksi ja sitoutuisivat alueeseen pitkällä aikavälillä. 

Profiloituminen ruoka-alan ja kestävän elintarviketuotannon startup-keskittymäksi edellyttää strategista, pitkäjänteistä ja innovatiivista otetta ekosysteemien kehittämisessä.

Hankkeen tulokset ruoka-alan startup-ekosysteemin kehittämiseksi on nyt julkaistu raporttina Kasvun reseptit. Suositukset eteläpohjalaisen ruoka-alan toimintamallin rakentamiseen ja startup-kulttuurin vahvistamiseen. Julkaisussa esitellään perustietoa ruoka-alan startup-yrittäjyydestä ja -ekosysteemeistä sekä annetaan suosituksia alueellisen toimintamallin rakentamiseksi. Tietoja raporttia varten on kerätty niin haastatteluilla, aiemmin toteutettujen hankkeiden toimenpiteitä arvioimalla, tämän hankkeen pilottikokeiluista, tilastoista ja tietokannoista kuin aikaisemmasta tieteellisestä kirjallisuudesta. 

Etelä-Pohjanmaan profiloituminen kansallisesti tunnetuksi ruoka-alan ja kestävän elintarviketuotannon startup-keskittymäksi edellyttää alueelta ja sen toimijoilta strategista, pitkäjänteistä ja innovatiivista otetta ekosysteemien kehittämisessä. Raportissa esitetyt suositukset pyrkivät kannustamaan tässä työssä, jotta alueella voitaisiin hyödyntää ruoka-alan startup-yritysten potentiaali elävöittää maakunnan elinkeinoelämää.

Kirjoittajat: Ruralia-instituutin osahankkeen projektipäällikkö Leena Viitaharju ja väitöskirjatutkija Outi Hakala

Raportti on kirjoitettu osana Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Into Seinäjoki Oyn koordinoimaa Food&Tech Startup – ekosysteemit startuppien kasvualustana -hanketta, joka on Euroopan Unionin osarahoittama. 

Kiinnostaako startup-yrittäjyys? Ota yhteyttä.

  • Jokela Piia-Marika

    Jokela Piia-Marika

    Asiantuntija
    Startup- ja innovaatiotoiminta
    +358 40 575 9896
    piia-marika.jokela@intoseinajoki.fi
    Tutustu Piia-Marikaan
    https://www.linkedin.com/in/piia-marika/
    Lue lisää: Jokela Piia-Marika

Jaa artikkeli somessa



Siirry Uutiset-sivulle

Uutiskategoriat

  • Blogi
  • Digitalisaatio
  • Ekosysteemi
  • Into työpaikkana
  • Kansainvälistyminen
  • Liikeidea ja yrityksen perustaminen
  • Liiketoiminnan valmennukset
  • Sijoittuminen Seinäjoelle
  • Startup-yrittäjyys
  • Tallenteet
  • Tapahtumat
  • Töihin Seinäjoelle
  • Toimitilat ja tontit
  • Uutiset
  • Vastuullisuus
  • Yrittäjätarinat
  • Yrityskaupat
  • Yritysneuvonta
  • Yritysrahoitus
  • Yritysuutiset

Uusimmat uutiset

  • Kasvun reseptejä ruoka-alan startup-ekosysteemin kehittämiseksi

    Ekosysteemi, Kansainvälistyminen, Startup-yrittäjyys, Uutiset
    Lue koko artikkeli: Kasvun reseptejä ruoka-alan startup-ekosysteemin kehittämiseksi
  • Kesän tuottoisin kala-apaja?

    Uutiset
    Lue koko artikkeli: Kesän tuottoisin kala-apaja?
  • Jaossa 7,3 mrd euroa!

    Kansainvälistyminen, Uutiset, Yritysrahoitus
    Lue koko artikkeli: Jaossa 7,3 mrd euroa!

Katso tulevat tapahtumat

Järjestämme vuosittain kymmeniä tapahtumia ja valmennuksia, jotka edistävät yritysten liiketoimintaa ja ihmisten verkostoitumista.

Siirry tapahtumat-sivulle

Tarjoa yritysuutisia

Teemme ja teetämme lukuisia yritysuutisia vuosittain. Ilmianna hyvä henkilö tai uutinen.

Ota yhteyttä:
Sanna Männikkö 
040 571 9998 
sanna.mannikko@intoseinajoki.fi

Tilaa uutiskirje

Klikkaa tästä uutiskirjeen tilaukseen

Yhteystiedot

Into Seinäjoki
Tiedekatu 2
60320 Seinäjoki
etunimi.sukunimi@intoseinajoki.fi

Inton palvelunumero
p. 020 124 4000

Into somessa

  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Instagram
  • TikTok

Saavutettavuusseloste
Tietosuojaseloste
Evästeasetukset

Pikalinkit

Uutiset
Palvelut yrityksille
Into yhtiönä
Tapahtumat

Sijoitu Seinäjoelle
Yhteys
Kehityshankkeet

Vieraile myös näillä verkkosivuilla

Toihin seinajoelle.fi
Toimitilat.seinajoki.fi
Frami.fi

Congress.fi
Visitseinajoki.fi