Korona-exit: 10 vinkkiä kansainväliseen rekrytointiin
Kesäkuun alussa järjestettiin Into Seinäjoen, Seinäjoen yrittäjien ja Eezy Oyj:n yhteistyönä Korona-exit -tapahtuma, jonka sisältö herätteli valmistautumaan pandemian jälkeiseen aikaan niin johtamisen ja strategian kuin yrityksen perusarjen näkökulmasta. Erittäin mielenkiintoinen paneelikeskustelu käytiin työvoiman saatavuuteen, vetovoimaan ja yrityskulttuuriin liittyvistä ajatuksista. Paneeliin osallistuivat Juha Gröhn Atrialta, Tero Pukkila Ferrum Steeliltä sekä Tomi Laaksola Eezyltä. Paneelikeskustelun jälkeen kuultiin myös Stefan Malmin esitys Närpiön mallista – miten Närpiössä on onnistuttu pitkäjänteisellä ja aktiivisella maahanmuuttopolitiikalla ja sujuvalla kotouttamisella vahvistamaan työvoimatilannetta ulkomaisin voimin. Närpiössä on tehty todella hyvää työtä!
Päällimmäisinä ajatuksina tapahtumasta jäi mieleen liuta isompia ja pienempiä totuuksia, jotka kannattaa pitää mielessä. On muistettava, että ulkomaisen työvoiman saatavuudessa kilpailua käydään koko Euroopan tasolla (ja jopa maanosan yli). On siis tehtävä laajamittaista yhteistyötä ja puhuteltava potentiaalisia kansainvälisiä osaajia koko Suomen äänellä. Tottahan varmasti on se, että muualta tulevien työntekijöiden on helpompi mennä vaikkapa Saksaan kuin Suomeen, ”kuka hullu tänne tulee?”. Mutta yhtä totta on myös se, että meillä on sekä työkulttuurissa että sen ulkopuolella paljon sellaista, jota voi rintarottingilla esitellä ulkomaalaisille. Työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino, palvelut lapsiperheille, puhtaus, turvallisuus, tila ja avaruus – muutaman mainitakseni. Ja luonto on osaajahoukuttelussakin aivan keskeinen tekijä. Meille metsä ja siihen liittyvät jokamiehenoikeudet ovat aivan itsestäänselvyyksiä, mutta saavat aikaan ulkomaalaisten joukossa usein ihmetystä ja ihastusta.
Tapahtuman jälkimainingeissa on hyvä hetki laittaa teemaan liittyviä vinkkejä jakoon. Työvoimapulan taklaamiseen ja kansainvälisten osaajien rekrytoinnin tueksi on olemassa paljon materiaaleja ja erilaisia palveluita. Tässä alla 10 vinkkiä, joista voi lähteä liikkeelle. Linkkien takaa löytyy lisätietoa kustakin aiheesta.
1 KANSAINVÄLISEN REKRYTOINNIN OPAS YRITYKSILLE
Yksityiskohtaista tietoa rekrytointiprosessista on saatavilla Kansainvälisen rekrytoinnin oppaasta. Opas on julkaistu keväällä 2021 ja se löytyy Business Finlandin sivuilta.
Rekrytointiprosessia on avattu myös seuraavissa videoissa:
Kuusi askelta onnistuneeseen kansainväliseen rekrytointiin
Löysitkö hyvän työntekijän ulkomailta?
Näin varmistat ulkomaisen työntekijän sujuvan aloituksen työssä
2 MATERIAALIPANKIT
Kansainväliseen osaajahoukutteluun sopivaa materiaalia löytyy mm. seuraavista materiaalipankeista:
Finland Toolbox sisältää mm. kuvia, videoita ja Suomen vahvuusalueista kertovia esityksiä. Finland Promotion Boardin tuottamaa materiaalipakettia voi kuka tahansa hyödyntää Suomesta viestimiseen.
Myös This is Finland -sivusto tekee Suomea tunnetuksi. Sivusto kertoo Suomesta kiinnostuneille mm. yhteiskunnastamme, sen vahvuuksista, kulttuurista ja ihmisistä.
3 EURES-PALVELU
TE-palveluiden Eurooppalainen työnvälitysverkosto EURES (European Employmet Services) tarjoaa tukea rekrytointiin Euroopasta. EURES on kattava yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. EURES tarjoaa tuki- ja neuvontapalveluiden ohella myös taloudellista tukea ulkomailta rekrytointiin. Lisäksi EURES on mukana järjestämässä dynaamisia rekrytointitapahtumia, tutustu esim. European (Online) Job Days
Etelä-Pohjanmaan TE-palveluissa EURES-asiantuntijana toimii Sanna Davidsson, +358295046558, sanna.davidsson@te-toimisto.fi
4 TALENT EXPLORER -RAHOITUS
Rahallista tukea on tarjolla myös Business Finlandin myöntämän Talent Exlorer -rahoituksen kautta.
Talent Explorer -rahoitus on tarkoitettu yrityksille, jotka etsivät tuotteelleen, palvelulleen tai liiketoimintamallilleen uusia markkinoita ulkomailta palkkaamalla asiantuntijan. Rahoituksen avulla voi siis palkata kansainvälisen osaajan tuomaan uutta tietoa ja osaamista kohdemarkkinasta.
5 JOBS IN FINLAND -REKRYSIVUSTO
Seinäjoen seudulla sijaitsevien yritysten ja muiden organisaatioiden avoimet työpaikat kannattaa ilmoittaa sekä Töihin Seinäjoelle -palvelussa että Jobs in Finland -sivustolla. Jobs in Finland -sivustolla voi ilmoittaa sellaiset avoimet työpaikat, joissa ei vaadita suomenkielen osaamista.
Jobs in Finland -sivustoa ylläpitää Business Finland, ja palvelun yhteyshenkilönä Etelä-Pohjanmaalla toimii Terhi Lake, Kauhajoen kaupunki, +358401209723, terhi.lake@kauhajoki.fi
Tähän liittyvää sisältöä löytyy myös sosiaalisesta mediasta hashtagilla #finlandworks
6 ONE STORY OF A FINNISH DREAM
Yksi paikallinen innostava tarina, jossa korostuvat Etelä-Pohjanmaan vahvuudet – yrittäjyys, avaruus, luonto, ruokamaakunta, turvallisuus, työn ja vapaa-ajan välinen balanssi. Tätäkin tarinaa voi vapaasti hyödyntää maakunnan viestinnässä ja osaajahoukuttelussa.
One man. One dream. One Story of a Finnish Dream.
#spacefornewtalents
7 MATKAILUMATERIAALIN HYÖDYNTÄMINEN
Kotimaan matkailun edistämiseksi tehdään paljon hyvää ja hyödyllistä materiaalia, joita kannattaa hyödyntää myös osaajahoukuttelussa. Tutustu esimerkiksi:
Visit Finland: Happy with Finns -kampanja
Kampanjan uutinen: Porojoogaa ja ilmatangoa Visit Finlandin kansainvälisessä kampanjassa
#happywithfinns
Visit Lakeus
Visit Lakeus Facebookissa
Visit Lakeus Instagramissa
Visit Seinäjoki
Visit Seinäjoki Facebookissa
Visit Seinäjoki Instagramissa
8 PAIKALLISIA TOIMIJOITA
Etelä-Pohjanmaalla toimii tässä aiemmin mainittujen lisäksi useita organisaatioita, joista voi olla iso apu kansainvälisen työvoiman rekrytoinnissa. Tällaisia ovat mm. paikalliset henkilöstöpalvelujen tarjoajat, kuten Eezy ja Barona.
Kannattaa tutustua myös vastikään perustetun Wiise ry (Work Integration for Immigrants Service) toimintaan. Wiise ry on kiinnostava ja tarpeellinen jäsenjärjestö, jonka tavoitteena on kehittää ja ylläpitää positiivista ekosysteemiä Etelä-Pohjanmaalla. Ekosysteemiä, jossa maahanmuuttajat ja alueelle muuttavat suomalaiset voivat menestyä, integroitua työelämään ja asettuvat jokapäiväiseen elämään. Wiise tarjoaa monipuolista neuvontaa ja tukea sekä järjestää erilaisia verkostotapaamisia.
9 KANSAINVÄLISET OPISKELIJAT
Hyödynnä täällä jo olevien kansainvälisten opiskelijoiden osaaminen ja tarjoa heille harjoittelupaikkaa!
Seinäjoen ammattikorkeakoulussa on meneillään Kutsu maailma konttoriisi -kampanja, jossa etsitään harjoittelupaikkoja International Business -koulutusohjelman kansainvälisille opiskelijoille. Tämä voisi olla hyvä mahdollisuus ottaa se ensimmäinen – ja usein haastavin – askel työyhteisön kansainvälistymisessä. Harjoittelupaikan tarjoaville yrityksille on kampanjassa tarjolla myös Etelä-Pohjanmaan liiton myöntämää kannustinrahaa.
10 KOKKA KOHTI ETELÄ-POHJANMAATA -HANKE
Käynnissä olevassa Kokka kohti Etelä-Pohjanmaata -hankkeessa tehdään erilaisia toimenpiteitä ulkomaalaisten työllistymiseksi alueen yrityksiin ja osaajien ja yritysten kohtauttamiseksi. Samalla pyritään takaamaan osaavan työvoiman saatavuus alueen yritysten tarpeisiin. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat sekä maakunnassa jo oleviin ulkomaalaisiin että kansainvälisten osaajien houkutteluun maakunnan ulkopuolelta. Lisäksi hankkeessa edistetään alueen yritysten valmiuksia vastaanottaa ulkomaista työvoimaa. Syksyn 2021 aikana on tulossa mm. rekrytointiin liittyviä tapahtumia sekä erilaisia materiaaleja kansainvälisten osaajien rekrytoinnin tueksi.
Hankkeen projektipäällikkönä toimii Marko Kelahaara, +358408300373, marko.kelahaara@seamk.fi
Hankkeessa ovat mukana SeAMK, Sedu, Suomen yrittäjäopisto, Kauhajoen kaupunki sekä Into Seinäjoki. Hanke saa rahoituksen Euroopan sosiaalirahastosta (ESR).
—
Toivottavasti nämä eväät auttavat Talent Boost -työssä ja kansainvälisten rekrytointien edistämisessä!
Anu Portti, Into Seinäjoki, p. 0505309250, anu.portti@intoseinajoki.fi
Osaavan työvoiman saatavuus | Töihin Seinäjoelle -palvelu
Kokka kohti Etelä-Pohjanmaata -hanke (ESR)