Into Seinäjoki
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
  • Frami
  • Visit Seinäjoki Region
  • Yhteystiedot
  • Palvelut yrityksille
    • Palvelut yrityksille
    • Yrityksen perustaminen
    • Skaalaamo
    • Kasvu ja kansainvälistyminen
    • Toimitilat
    • Tontit
    • Yritysrahoitus
    • Yrityshakemisto
    • Varaa aika keskusteluun
  • Sijoitu Seinäjoelle
    • Tutustu ja innostu
    • Sijoittumispalvelut
    • Maailman kannustavin yrityskaupunki
    • Toimitilat
    • Vapaat tontit ja yritysalueet
      • Roves
      • Lentoaseman alue
      • Datakeskus
    • Yritysverkosto Techteam
  • Into yhtiönä
    • Into lyhyesti
    • Into työpaikkana
    • Harjoitteluun Intoon
    • Mediapankki
  • Kaikki kehityshankkeet
    • Kehityshankkeet
    • eRural resilience
    • FinFoodNet
    • Food & Tech Startup – startupit lentoon!
    • Innovaatiotoiminnan ekosysteemi
    • Smart Con Europe
    • Yrityskaupat
  • Etusivu
  • Uutiset
  • Tapahtumat
    • Palvelut yrityksille
    • Kasvu ja kansainvälistyminen
    • Skaalaamo
    • Toimitilat
    • Tontit
    • Yrityksen perustaminen
    • Yritysrahoitus
    • Yrityshakemisto
    • Varaa aika keskusteluun
    • Tutustu ja innostu
    • Sijoittumispalvelut
    • Maailman kannustavin yrityskaupunki
    • Toimitilat
      • Roves
      • Lentoaseman alue
      • Datakeskus
    • Yritysverkosto Techteam
    • Into lyhyesti
    • Into työpaikkana
    • Harjoitteluun Intoon
    • Mediapankki
    • Kehityshankkeet
    • eRural resilience
    • FinFoodNet
    • Food & Tech Startup – startupit lentoon!
    • Innovaatiotoiminnan ekosysteemi
    • Smart Con Europe
    • Yrityskaupat
  • Frami
  • Visit Seinäjoki Region
  • Yhteystiedot
  • en

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan resepti vientiin: pitkäjänteinen työ, uuden kokeileminen ja erottautuminen

Julkaistu:

21.05.2025

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on varsinaissuomalainen esimerkki siitä, miten pitkäjänteinen työ, rohkeus kokeilla uutta ja kyky erottua voivat avata ovia kansainvälisille markkinoille. Yrityksen vientimatka on kestänyt jo 25 vuotta, ja viimeiset kahdeksan vuotta ruokavientiä on rakennettu systemaattisesti vientijohtaja Marko Mikkolan johdolla.

Ruotsista liikkeelle – voitto Systembolagetissa

Laitilan isompi vientiponnistus alkoi Ruotsista, jossa alkoholin myynti kulkee valtion monopolien kautta. Vuonna 2017 Laitila voitti kilpailutuksen Systembolagetissa ja sai tuotteensa valikoimiin – ja ne ovat siellä edelleen. Tämä oli merkittävä pelinavaus, joka osoitti, että suomalaisella osaamisella ja laadulla on kysyntää.

Norjan markkinoille sisulla ja sinnikkyydellä

Norjan markkinoille pääsy vaati viiden vuoden työn, mutta lopulta Laitila onnistui voittamaan kilpailutuksen ja lanseerasi ensimmäisen Kukko-oluensa maaliskuussa 2025. Norjassa alkoholin markkinointi on kielletty, joten tuotteiden on puhuttava puolestaan – maku ja hinta ratkaisevat.

Saksan menestystarina: gluteenittomuus ja suomalaisuus erottautumistekijöinä

Yksi yllättävimmistä menestystarinoista on ollut Saksa. Laitilan gluteenittomat Kukko-oluet ovat löytäneet tiensä saksalaisten sydämiin erityisesti Amazonin kautta, joka on ollut tärkein myyntikanava alusta asti. Saksassa Laitila on erottunut paitsi gluteenittomuudella myös suomalaisuudella – he ovat usein ainoa suomalainen juomatoimittaja satojen vaihtoehtojen joukossa.

Itä-Aasian premium-markkinat ja Korean kasvu

Marko Mikkolan pitkä kokemus Itä-Aasiasta on ollut kullanarvoinen etu vientitoimenpiteiden edistämisessä. Japanissa Kukko-oluita myydään verkkokaupoissa ja tavarataloissa, ja niitä on esitelty pop up -baareissa. Koreassa alkoholittomat Kukko-oluet ovat nousseet suosioon – niitä myydään mm. Ikeassa ja Olive Young -ketjussa, jossa ne ovat tarjolla kylminä heti nautittavaksi jo 800 myymälässä.

Vientiä sydämellä ja yhteistyöllä

Laitilan vientimenestys ei ole syntynyt yksin. Yritys on hyödyntänyt laajasti Business Finlandin ja Food from Finland -ohjelmien tarjoamia mahdollisuuksia – messuja, ostajatapahtumia ja lehdistötilaisuuksia. Tämä yhteistyö on ollut ratkaisevaa uusien markkinoiden avaamisessa.

Inspiraatiota vientiin tähtääville yrityksille

Laitilan tarina osoittaa, että vienti vaatii aikaa, sitkeyttä ja kykyä sopeutua eri markkinoiden vaatimuksiin. Samalla se tarjoaa toivoa ja inspiraatiota – suomalaisella tuotteella voi menestyä maailmalla, kunhan uskaltaa lähteä liikkeelle ja löytää oman erottuvuustekijänsä.

Teksti: Sini Laikola, Turun yliopisto

Kuvat: Foodex Japan ja Grüne Woche. Sivun ylälaidan vasemman puoleisessa kuvassa vientijohtaja Marko Mikkola työssään Foodex Japan -messuilla. Oikealla näkyy Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko-vaunu Grüne Woche -messuilla.


Suomalaisten elintarvikeyritysten kansainvälistymistarinoista kuvaamme osana FinFoodNet – Suomalaiset Innokaupungit ja alueet vauhdittamassa ruokaratkaisujen vientiä -hanketta. Tässä Innokaupungit-verkoston vetovastuuhankkeessa ovat mukana Seinäjoki, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Turku ja Vantaa/ HEVI-seutu. Toteutamme hanketta yhteistyössä Into Seinäjoki Oy:n, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, LAB-ammattikorkeakoulun, Savonia-ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja Vantaan kaupungin kanssa. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama, rahoitusta koordinoi Pirkanmaan liitto.

Avainsanat: Blogi, FinFoodNet, Hankkeet, Kansainvälisyys, ruoka

Jaa artikkeli somessa



Siirry Uutiset-sivulle

Uutiskategoriat

  • Blogi
  • Digitalisaatio
  • Ekosysteemi
  • Into työpaikkana
  • Kansainvälistyminen
  • Liikeidea ja yrityksen perustaminen
  • Liiketoiminnan valmennukset
  • Sijoittuminen Seinäjoelle
  • Startup-yrittäjyys
  • Tallenteet
  • Tapahtumat
  • Töihin Seinäjoelle
  • Toimitilat ja tontit
  • Uutiset
  • Vastuullisuus
  • Yrittäjätarinat
  • Yrityskaupat
  • Yritysneuvonta
  • Yritysrahoitus
  • Yritysuutiset

Uusimmat uutiset

  • Kesän tuottoisin kala-apaja?

    Uutiset
    Lue koko artikkeli: Kesän tuottoisin kala-apaja?
  • Jaossa 7,3 mrd euroa!

    Kansainvälistyminen, Uutiset, Yritysrahoitus
    Lue koko artikkeli: Jaossa 7,3 mrd euroa!
  • Selvitys: Seinäjoen lentoasemalla mahdollisuuksia erikoistua arvokkaan lentorahdin keskukseksi

    Ekosysteemi, Uutiset
    Lue koko artikkeli: Selvitys: Seinäjoen lentoasemalla mahdollisuuksia erikoistua arvokkaan lentorahdin keskukseksi

Katso tulevat tapahtumat

Järjestämme vuosittain kymmeniä tapahtumia ja valmennuksia, jotka edistävät yritysten liiketoimintaa ja ihmisten verkostoitumista.

Siirry tapahtumat-sivulle

Tarjoa yritysuutisia

Teemme ja teetämme lukuisia yritysuutisia vuosittain. Ilmianna hyvä henkilö tai uutinen.

Ota yhteyttä:
Sanna Männikkö 
040 571 9998 
sanna.mannikko@intoseinajoki.fi

Tilaa uutiskirje

Klikkaa tästä uutiskirjeen tilaukseen

Yhteystiedot

Into Seinäjoki
Tiedekatu 2
60320 Seinäjoki
etunimi.sukunimi@intoseinajoki.fi

Inton palvelunumero
p. 020 124 4000

Into somessa

  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Instagram
  • TikTok

Saavutettavuusseloste
Tietosuojaseloste
Evästeasetukset

Pikalinkit

Uutiset
Palvelut yrityksille
Into yhtiönä
Tapahtumat

Sijoitu Seinäjoelle
Yhteys
Kehityshankkeet

Vieraile myös näillä verkkosivuilla

Toihin seinajoelle.fi
Toimitilat.seinajoki.fi
Frami.fi

Congress.fi
Visitseinajoki.fi