Laita foliohattu päähän! No ei sentään.

Harva se päivä otsikoissa näkyy erilaisia verkon kautta tehtyjä rikoksia: pahimmillaan viety asiakkaiden tiedot tai pysäytetty koko liiketoiminta. Kuinka tältä voi suojautua? Kaikki kyberkielikin ja siihen liittyvä kuulostaa jo niin monimutkaiselta ja kalliilta. Aihe ei kosketa ennen kuin sattuu omalle kohdalle, vai kuinka?

Lokakuun kybersää (linkki Kyberturvallisuuskeskuksen sivuille) näytti sateiselta eli huolestuttavalta. Kyberturvallisuuskeskus raportoi kybersäästä kuukausittain ja listaa tietoturvapoikkeamia ja ajankohtaisia ilmiöitä. Tällä hetkellä TOP-5 kyberuhat ovat seuraavat:

  • talouden ja politiikan ilmiöiden vaikutukset
  • Suomeen kohdistuvat uhat
  • puutteet tavanomaisissa tietoturvatoimissa
  • puutteellinen tiedonvaihto ja
  • tarve osaajista.

Mitä nämä tarkoittavat yrityksille?

Taloutta ja politiikkaa on vaikeampi hallita, samoin Suomeen kohdistuvia uhkia. Yhteistyötä korostetaan, jokainen yritys sidosryhmineen on tärkeä osa tätä ketjua.

Puutteelliset torjuntatoimet yrityksissä aiheuttavat valtaosan poikkeamista. Raportin mukaan suurin osa tietoturvapoikkeamista olisi estettävissä tavanomaisin keinoin, kuten ohjelmistopäivityksillä, hyvillä salasanakäytännöillä ja tietoturvakulttuurilla. Tietoisuuden lisääminen on yksi keino, millä voidaan suojella yrityksen tietoturvaa ja auttaa tunnistamaan uhkia. Kyberturvallisuuskeskus tarjoaa yrityksille paljon tietoa. Aihe on ollut esillä myös Inton Matkalla diginatiiviksi -hankkeessa.

Hanke on nyt päättymässä, mutta vielä on tulossa hyvä tietopaketti. Hyvishakkeriksi itseään tituleeraava Jarkko Laine saapuu Seinäjoelle 15.12. kertomaan mm. kuinka tietoturvauhkiin voi varautua ja keitä ne kyberrosvot ovat. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

 

PS: Tietoturvan kehittämiseen voi hakea tukea (nk. tietoturvaseteli) 1. joulukuuta alkaen. Tukea myönnetään Suomeen rekisteröityneille yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen yrityksille tietoturvaa parantaviin toimiin. Lue lisää Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta. 

 

Blogi on tuotettu osana Into Seinäjoki Oy:n Matkalla diginatiiviksi – pk-yritysten digimyönteisyyden edistäminen -hankkeen toimenpiteitä. Hanketta rahoittaa: Euroopan aluekehitysrahasto.