Miten ruokavienti lähtee kasvuun?

Julkaistu:

Ruokatieto ry:n ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää istahti Innovaatiostudion nojatuoleille keskustelemaan ruokaviennin tulevaisuudesta Into Seinäjoen Elina Koiviston kanssa. Keskustelun ytimessä oli kysymys: Miten ruokavienti voidaan kaksinkertaistaa – ja miksi se on juuri nyt tärkeämpää kuin koskaan?

Tähdet ovat nyt oikeassa asennossa, kiteyttää Vainionpää, mutta korostaa, että kasvu ei tapahdu itsestään – nyt tarvitaan toimintaa ja ”homma pitää saada rokkaamaan”.

Kasvun avaimina nähtiin ennen kaikkea yritysten ja alueiden välinen yhteistyö. Keskustelussa nousee esiin Inton ja Foodwest Oy:n yhteistoteutuksena koordinoima Ruokaviennin ekosysteemi -hanke kuin FinFoodNet-hankekin. Näitä Vainionpää pitää loistavina esimerkkeinä onnistuneesta alueellisesta yhteistyöstä. Kansallisen vetovastuuhanke FinFoodNetin tavoitteena on tukea suomalaisia ruokaketjun yrityksiä viennin kasvattamisessa ja kansainvälistymisessä. Vetovastuussa on Into Seinäjoki Oy ja mukana ovat Jyväskylän, LAB- ja Savonia-ammattikorkeakoulut, Turun yliopisto sekä Vantaan kaupunki.

Yritysten tulee hakea kilpailuetua ja panostaa erottuvaan brändäykseen uusilla markkinoilla. Tässä kehittäjäorganisaatioilla ja alueellisilla palveluntarjoajilla on tärkeä rooli, sillä verkostot ja asiantuntemus voivat vauhdittaa onnistumista. Kyrö Distillery nousi keskustelussa hyväksi malliksi siitä, miten omaleimaisella tarinalla ja vahvalla brändityöllä voi tehdä vaikutuksen maailmalla.

Mutta lopulta kaiken keskiössä on yritysten halu kasvaa: ”Yksikään toimenpide ei auta, jos ei ole halua lähteä hakemaan uutta bisnestä kansainvälisiltä markkinoilta,” Vainionpää muistuttaa.

Jukka Vainionpää saapuu syyskuussa Seinäjoella järjestettävään Food Days -tapahtumaan. Hän on mukana keskustelemassa miten yritysten kannattaa navigoida kansainvälisillä markkinoilla ja mitä ottaa huomioon. Hänen kanssaan keskustelemassa ovat myös Thimjos Ninios (MTK). David Solomon (MySoda), Seppo Pellikka (Atria) ja Suvi Luoma (Foodwest Oy).

Katso koko keskustelu alta tai YouTubessa: Innovaatiostudio: Ruokavienti kasvuun

Huomioithan, että video näkyy vain, jos olet sallinut evästeet.

Ole hyvä ja hyväksy preferences, statistics, marketing evästeet nähdäksesi tämän sisällön.

Innovaatiostudio-haastattelut toteutetaan osana Into Seinäjoki Oy:n koordinoiman Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja. Toimintoja rahoittaa Euroopan unioni ja Seinäjoen kaupunki.

Seinäjoki on ekosysteemisopimuksen kautta osa valtakunnallista Innokaupunkien verkostoa. Innokaupungit luovat yhteistyöstä innovaatioita ja innovaatioista kestävyyttä. Niiden tavoitteena on vahvistaa kaupunkiseutujen osaamista ja yhteistyötä ja luoda kansainvälisen tason innovaatio- ja kokeiluympäristöjä ja uusia liiketoimintaekosysteemejä. Tutustu Innokaupunkeihin verkkosivulla. 

Jaa artikkeli somessa