Seinäjoen alueella on erinomainen kasvupotentiaali: yritykset ovat Etelä-Pohjanmaan kollegoitaan kasvuhakuisempia ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on täällä aktiivista. Sehän on komiaa, eikö totta?

Nämä tiedot perustuvat Suomen yrittäjien syyskuussa julkaiseman Pk-yritysbarometrin tuloksiin, joiden mukaan alueen yrityksistä noin 27 % hyödyntää tutkimus- ja kehittämispalveluja, erityisesti ulkoisia asiantuntijoita, ja yhteistyö oppilaitosten kanssa kukoistaa. Seinäjoen seudun yritykset ovat hyödyntäneet oppilaitosten resursseja esimerkiksi innovaatioiden kehittämisessä, kuten demoissa, pilotoinneissa ja tuotetestauksessa.

Työharjoittelut, oppisopimuskoulutukset ja opinnäytteet ovat tuoneet yrityksiin tuoretta osaamista ja auttavat rakentamaan tulevaisuuden osaajien verkostoa. Lisäksi korkeakoulujen laboratorioiden ja muiden tutkimustilojen käyttö on antanut yrityksille tärkeää tutkimuksellista näkyä kehitystyöhön. Oppilaitosyhteistyö on ollut erityisen hyödyllistä teollisuusalalla, missä yritykset raportoivat saaneensa merkittäviä tuloksia uuden osaamisen kautta.

Ympäristö on haastava, mutta pyörät pyörii

Yhteistyö luo uutta arvoa, mutta kasvuun tarvitaan myös investointeja ja koulutusta. Kehittämisaktiivisuutta haastaa Seinäjoen alueen yrityksissäkin työvoimapula. Nykyinen taloustilanne on vaikeuttanut ulkoisen rahoituksen saamista investointeihin ja TKI-toimintaan, ja yritysten on ollut välttämätön kartoittaa uusia rahoitusratkaisuja. Yritykset ovatkin hyödyntäneet esimerkiksi Finnveran takaamia lainoja ja Business Finlandin rahoitusratkaisuja, jotka voivat tuoda vakautta taloudellisesti epävarmoihin aikoihin ja mahdollistaa kehittämisen. Tästä huolimatta TKI-menot suhteessa liikevaihtoon ovat alueella verrattain vähäiset, vaikka yritykset osoittavat aktiivisuutta kehittämisen saralla.

Yhteistyö innovoinnin ja kehittämisen teemoissa on avainasemassa, kun valmistaudutaan uuteen nousuun ja tavoitellaan lisää tuottavuutta.

Innovaatioita, osaamista ja rohkeita kokeiluja tarvitaan entistä enemmän, kun katse on huomisen mahdollisuuksissa. TKI-yhteistyö ja innovaatioihin panostaminen ovat avainasemassa, kun yritykset valmistautuvat talouden nousuun ja lisäävät tuottavuuttaan. Tulevien kasvumahdollisuuksien hyödyntämiseksi tarvitaan sitoutumista innovaatioiden kehittämiseen – näitä voidaan toteuttaa esimerkiksi erilaisten pilotointien ja tuotetestausten kautta. Siihen on alustoja tarjolla monia!

Miten on, kuulutko sinä jo tähän edellä mainittuun 27% yritysjengiin? Me kannustamme Seinäjoen alueen yrityksiä hyödyntämään TKI-yhteistyötä, panostamaan kehittämiseen ja luomaan rohkeasti uutta. Yhteistyön tiivistäminen antaa elintärkeää ketteryyttä ja kilpailukykyä, mahdollisuuden ottaa haltuun tulevaisuuden markkinat.

Näillä vinkeillä alkuun kehittämisen matkalla

Jos innostuit kehittämään, oli mittakaava mikä tahansa, ja haluaisit löytää sopiva toimijan kumppaniksi, ota yhteyttä vaikka innovaatiotyötä edistävään tiimiimme! Autamme löytämään sopivan henkilön, organisaation, tuotekehityslabran tai testausalustan Seinäjoen TKI-kentältä. Ehkä täältä Skaalaamon verkostosta voisi jo löytyä sopiva pilotointi- tai kehittämisalusta. 

Julkisista rahoituslähteistä on kattava kooste sivuillamme. Sitä kannattaa myös kurkata, jos kehittämisidea kaipaa resursseja.

Jos innovoinnissa, muutoksessa ja arjen ongelmanratkaisussakin tarvittava luovuus kaipaa vielä lannoitusta, tartu Aalto-yliopiston juuri julkaistuun verkkokurssiin, ”Sukellus radikaaliin luovuuteen”. Se on ilmainen kaikille ja tarjoaa osaamista luovuuteen, systeemiajatteluun sekä luovuuden ja systeemisen muutoksen johtamiseen organisaatiossa.

Tämä blogi ja TKI-toiminnan edistäminen Seinäjoen alueella ovat osa Into Seinäjoki Oy:n koordinoiman Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja. Sopimusta rahoittaa Euroopan unioni ja Seinäjoen kaupunki.