Vaikka puhdas siirtymä aiheuttaa ristiriitaisiakin tunteita, alueen yrityksissä tehdään paljon sen parissa.
Haemme aktiivisesti uusia avauksia ja kasvumahdollisuuksia Seinäjoen alueelle. Mistä niitä avauksia sitten voisi löytyä? No vihreän, tai nykytermein puhtaan siirtymän ja vastuullisuuden teemoista ainakin.
Teemoja hyödyntäneitä yrityksiä bongattiin ja haastateltiin Sedu Education Oy:n koordinoiman ”Älykäs vihreä kasvu – selvitys teollisuuden osaamistarpeista” -hankkeen aikana. Tavoitteena oli selvittää Seinäjoen teollisuusyritysten puhtaan siirtymän osaamista ja ymmärrystä. Tavoitteena oli kartoittaa miten teollisuusyrityksissä on jo investoitu puhtaaseen siirtymään tai millaista kehittämistyötä sen parissa on tehty.
Selvityksessä havaittiin, että puhtaan siirtymän ja vastuullisuuden teemat antavat mahdollisuuden ammentaa uutta bisnestä ja tarjoavat startupeille väyliä kansainväliseen kasvuun. Tutkimusten tulokset paljastavat myös, että vaikka puhdas siirtymä aiheuttaa ristiriitaisiakin tunteita, alueen yrityksissä tehdään paljon sen parissa. Kaupunkialueen toimijoita tutkittaessa yhtenä haasteena pidettiin viestintää – tai sen puutetta. Eli sitä, että emme huomaa kertoa tai emme vain osaa sanoittaa puhtaaseen siirtymään tai vastuullisuuteen liittyvää tekemistä.
Tuntuu kaukaiselta, on arkipäivää
Puhtaan siirtymän ja vastuullisuuden aihepiiri koettiin joissain yrityksissä vielä kaukaiseksi. “Kun puhuimme puhtaan siirtymän osa-alueista ja konkretiasta, monissa yrityksissä oivallettiin, että tekemistä olikin jo paljon käynnissä.”, hanketiimi toteaa. Päästöasiat olivat heidän mukaansa alueen yrityksissä hyvin hallussa. Erityisesti toimijoilla, jotka ovat mukana alihankintaverkostoissa, havaittiin olevan jo hyvää ymmärrystä puhtaasta siirtymästä.
Pienemmissä yrityksissä kiinnostus oli vähäisempää; ehkä aikaresurssia on rajallisesti käytössä teemaan syventymiseen. Toimialakohtaisia erojakin oli, mutta löytyi monia valopilkkuja, jotka olivat olleet vastuullisuuden asialla jo pitkään.
Tutkimuksessa haastatelluissa yrityksissä ensimmäisinä kehityskohteina saattoivat olla esimerkiksi yrityksen oman energian käytön optimointi rahan säästämiseksitai hiilijäljen mittaaminen kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Puhtaaseen siirtymään ja vastuullisuuteen liittyvästä mittaroinnista ja datasta onkin saatavissa erottautumisen keinoja bisnekseen.
“Kansainvälisesti on huomattavissa, että puhtaaseen siirtymään ja vastuullisuuteen liittyvää tietoa hyödynnetään vahvistamaan kilpailukykyä ja asemaa markkinalla”, toteavat tutkimuksen toteuttajat.
Kun puhuimme puhtaan siirtymän osa-alueista ja konkretiasta, monissa yrityksissä oivallettiin, että tekemistä olikin jo paljon käynnissä.
Lisää tietoa hyödyistä, se herättää
Millaisin jatkotoimin voisimme ammentaa puhtaasta siirtymästä ja vastuullisuudesta hyötyä Seinäjoen kaupunkialueen yritysten kilpailukyvylle, kasvulle tai kansainvälistymiselle?
“Tietoisuuden ja teeman ymmärryksen lisääminen on ensiaskel, jolla pyörät saadaan pyörimään.”, tiivistävät hanketiimin jäsenet. Vaikka tekemistä on jo monissa yrityksissä, Seinäjoen alueella tarvitaan vielä lisää yleistasoista osaamista ja ymmärrystä puhtaan siirtymän hyödyistä ja keinojen tarjoamista säästöistä. Sitä kautta voidaan vahvistaa myös aiemmin mainittua kilpailukykyä vahvistavaa viestintää teemasta.
Ja jotta voisimme saada puhtaan siirtymän teemasta uutta kasvua alueelle, meidän tulisi pohtia, mitä tai miten seinäjokiset yritykset voisivat tarjota osaamistaan muillekin. Tärkeintä on pohtia, miten voitaisiin luoda uutta liiketoimintaa ja saada uusia ratkaisuja näkyviin. Tällaisia uuden bisneksen teemoja voisivat olla esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen tai teknologiset ratkaisut, kuten energian varastointi, sähköratkaisut tai sähköistäminen.
Juttua varten haastateltiin Sedun koordinoiman ”Älykäs vihreä kasvu – selvitys teollisuuden osaamistarpeista” -hankkeen tiimiä. Hanke pyrki vahvistamaan alueen kestävää kehitystä ja kilpailukykyä tukemalla vihreään teknologiaan liittyvien osaamistarpeiden täyttämistä. Sen avulla haluttiin tutkia, mitä puhdas siirtymä Seinäjoen kaupunkialueen teollisuusyritysten edustajien mielestä tarkoittaa, mitä alueen yrityksissä ajatellaan siitä ja millaista osaamista olisi hyvä kartuttaa tulevaisuudessa.