Rytmikorjaamo 10 v – tuli enemmän kuin uskallettiin odottaa
Rytmikorjaamo on toiminut Seinäjoella nykymuodossaan tasan 10 vuotta. Virallisia avajaisia juhlittiin syyskuussa 2011. Koronatilanteen vuoksi varsinaisia kymppisynttäreitä ei juhlita, mutta on paikallaan katsastaa ajassa hieman taaksepäin ja katsoa, tuliko talosta sitä mitä haviteltiin.
Ideaa postiautovarikon hyödyntämisestä laajemminkin kuin Selmun klubina alettiin viritellä vuonna 2007. Seinäjoellekin haluttiin luovia aloja monipuolisesti palveleva paikka, jossa toimisi myös yrityksiä ja syntyisi paljon uusia ideoita, jopa uutta bisnestä.
Nyt talossa on yhteensä 35 yritystä ja organisaatiota ja lisäksi monia eri harrasteryhmiä. Yksi erikoisuus on myös maakunnallinen yrityskylä, jossa jokainen maakunnan ysiluokkalainen käy tutustumassa yritystoimintaan.
Työntekijöitä talossa on yhteensä yli 100. Klubin tähänastinen kävijäennätys – 40 000 – syntyi vuonna 2019. Kun työntekijät, lounasvieraat, harrastajat, tapahtumakävijät ja konserttivieraat lasketaan yhteen, käyntejä talossa kertyy vuosittain liki 100 000.
Into Seinäjoen Jaana Paavola ja Marika Puhilas ovat Rytmis-konkareita. Jaana Paavola kävi talosta neuvotteluita jo, kun idea oli lähinnä märkä päiväuni. Marika Puhilas aloitti kokoustilojen palvelupäällikkönä 2011, kun talo otettiin käyttöön.
No hei naiset, millaisia ovat ensimmäiset muistonne/fiiliksenne Rytmikorjaamosta?
Jaana Kävin täällä ensimmäisiä neuvotteluita toimitusjohtajamme Hannu Kantosen ja talon silloisen omistajan Janne Kotamäen kanssa, kun paikka oli alkuperäiskunnossa eli postiautovarikkona. Totta kai ihan aluksi mietitytti, mitä tästä voi saada aikaan.
Marika Ihan ensimmäinen muistoni on klubitilasta Provinssin jatkoilta. Ensimmäinen työmuisto on työsopimuksen kirjoittaminen kesältä 2011. Kun sitten aloitin täällä, piti jonkin aikaa selittää kysyjille, että kyllä, olen Rytmikorjaamolla, mutta en Selmulla enkä siellä klubilla, jonka liki kaikki tunnistivat.
Tuliko talosta sellainen kuin ajateltiin?
Marika Tuli mielestäni paljon enemmän kuin uskallettiin toivoa. Täällä on ollut ja on paljon kasvavia yrityksiä, joiden välille on syntynyt aitoa yhteistyötä. Yritystilaisuuksissa ja tapahtumissa on lisäksi synnytetty paljon hienoja muistoja.
Jaana Tuli luovien voimien keskus: yrityksiä, harrastajia, opiskelijoita, tapahtumakävijöitä. Nykyisin yrityksiä on hyvin eri toimialoilta.
Mikä on Rytmikorjaamon rooli Seinäjoella nyt?
Marika Tunnetuin rooli on se, että tämä on valtakunnallisesti yksi merkittävimmistä rock-klubeista. Yritysten näkökulmasta talo on helposti lähestyttävä paikka rantautua Seinäjoelle. Ilman Rytmikorjaamoa Seinäjoella olisi iso aukko toimitila- ja tapahtumapaikkatarjonnassa.
Jaana: Persoonallinen talo, ainutlaatuinen, kulttuurihistoriallinen. Yritys- ja tapahtumatilojen lisäksi monipuolisesti harrastustiloja, mikä on erittäin tärkeää erityisesti nuorten kannalta.
Millainen imago Rytmiksellä on?
Marika Rouhea, erilainen, helposti lähestyttävä. Yhtä slogania lainatakseni täällä on ilmaa luovuudelle, tilaa tapahtumille ja virtaa yrittämiselle.
Jaana Antaa rennon ja mieliinpainuvan muistikuvan. Täällä on helppo toimia yrittäjänä toimialasta riippumatta. Sosiaalinen paikka. Yksi merkittävimpiä rock-klubeja Suomessa. Ravintola Varicko on yksi kaupungin suosituimmista lounaspaikoista. Valmistavat itse kaiken alusta lähtien.
Mikä on parasta Rytmikorjaamossa?
Jaana Tiivis yhteistyöverkosto, rento ilmapiiri, ihmiset.
Marika Ihmiset.
Rytmikorjaamo Oy:n omistavat Into Seinäjoki Oy (56,6 %) ja Seinäjoen kaupunki (43,4 %). Tutustu Rytmikorjaamoon talona https://rytmikorjaamo.com/talo/
Pääkuva: Tuukka Kiviranta