Seinäjoen lentoasema nousee esiin lupaavana kehityskohteena uuden ajan lentorahdin logistiikkaratkaisuille. Into Seinäjoen toimeksiannosta laadittu selvitys avaa lentoaseman potentiaalia tarjota lisäarvoa Etelä-Pohjanmaan yrityksille nopeiden ja arvokkaiden rahtivirtojen solmukohtana. Erityistä mahdollisuutta nähdään droonirahdissa ja kevyemmän express-lentorahdin toimintamalleissa.
Selvityksen toteutti Destian Strategiset liikennejärjestelmät -yksikkö osana Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta. Työhön osallistuivat professori Jorma Mäntynen sekä diplomi-insinöörit Riku Huhta, Markus Pajarre ja Antti Heininen. Taustalla on Seinäjoen alueella tunnustettu yhteinen tahtotila kehittää lentoaseman toimintaa vastaamaan tulevaisuuden logistiikan tarpeita.
Kohti uuden ajan lentorahdin solmukohtaa
Tavoitteena on ollut visioida, miten Seinäjoen lentoasemasta voi kehittyä innovatiivinen ja ketterä lentorahdin keskus. Selvityksessä kartoitettiin lentorahtitoiminnan nykytilaa ja kehitettiin neljä uutta toimintakonseptia, jotka voisivat vastata alueen yritysten tarpeisiin.
Lähiajan mahdollisuudet: tietoisuuden lisäämistä ja varaosalogistiikkaa
Lyhyellä aikavälillä potentiaalisiksi toimintamalleiksi tunnistettiin AdHoc-lentorahdin laajentaminen sekä pienen volyymin pikarahtipalvelu Seinäjoen alueelta. Jälkimmäinen voisi palvella erityisesti varaosalogistiikan tarpeita, joissa korostuu toimitusnopeus ja täsmällisyys.
Pidemmän aikavälin visiot: droonirahti, express-pysäkki ja hybridiratkaisut
Pidemmällä aikavälillä potentiaalia nähdään kiinteäsiipisessä droonirahdissa, jossa Dronamicsin kaltaiset ratkaisut voisivat tuoda uutta tehokkuutta pienivolyymisiin kuljetuksiin. Lisäksi Seinäjoen lentoasema voisi toimia express-lentorahdin välipysähdyspisteenä, mikä loisi mahdollisuuksia suurempien rahtimäärien käsittelyyn yhteistyössä esimerkiksi Ruotsin rannikon lentoasemien kanssa.
Kolmantena pitkän aikavälin konseptina tarkasteltiin lentorahdin liittämistä mahdollisiin tuleviin matkustajalentoihin Merenkurkun yli. Mikäli hybridikalustolla operoitavat lennot käynnistyvät, samaa kalustoa voitaisiin hyödyntää pienimuotoiseen lentorahdin kuljettamiseen.
Vuoropuhelua ja yhteistä tahtotilaa tarvitaan
Selvityksen tulokset osoittavat, että Seinäjoen lentoasemalla on edellytyksiä kasvaa ketteräksi ja erikoistuneeksi lentorahdin toimijaksi. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää tiivistä vuoropuhelua alueen yritysten, logistiikkaoperaattorien ja lentoaseman välillä. Yhteistyössä voidaan tunnistaa parhaat käytännöt ja skaalata niitä vaiheittain toteutettaviksi kokonaisuuksiksi.
”Lentoasema voi tarjota yrityksille merkittävää lisäarvoa, jos sen kehittäminen pohjautuu aitoon tarpeeseen ja alueen vahvuuksiin. Nyt on oikea hetki rakentaa yhteistä visiota ja kokeilla rohkeasti uusia toimintamalleja,” toteaa Elisabet Kivimäki Into Seinäjoki Oy:stä.
Lisätietoja: Elisabet Kivimäki, asiakkuuspäällikkö, +358 40 760 3907, elisabet.kivimaki@intoseinajoki.fi
Tutustu selvityksen loppuraporttiin TÄÄLLÄ.
Tämä selvitys on toteutettu osana Into Seinäjoki Oy:n koordinoiman Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja. Toimintoja rahoittaa Euroopan unioni ja Seinäjoen kaupunki. Seinäjoki on ekosysteemisopimuksen kautta osa valtakunnallista Innokaupunkien verkostoa.