”Isot ostaa kaikki pienet!?”
Viime vuosina tilitoimistoala Suomessa on ollut eräänlaisen rakennemuutoksen keskiössä, ja yrityskauppojen sekä muiden omistusjärjestelyiden määrä on kasvanut. Tilitoimistot ovat olleet haluttua kauppatavaraa, ja alan ovat löytäneet enenevässä määrin myös esimerkiksi pääomasijoittajat. Pörssilistautumisiakin on nähty jo useampia.
Tilitoimistoala konsolidoituu, mutta toisaalta myös alalle tulon kynnys on matala. Yleisen käsityksen vastaisesti tilitoimistoalalla toimivien yritysten lukumäärä on viime vuosina kasvanut 1). Nykyisellä tilastoluokituksella (TOL 69201) alalla toimi vuoden 2023 lopussa yhteensä 6 261 yritystä. Ala on – muun yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa ohella – myös huomattava työllistäjä. Henkilöstömäärä on kasvanut tasaisesti, ja on tällä hetkellä noin 14 000 henkilöä.
60-70 kauppaa vuodessa
Taloushallintoliiton tilaaman tilastokatsauksen mukaan yrityskauppojen määrä tilitoimistoalalla on ollut viime vuosina noin 60-70 kappaletta vuodessa. Määrä tosin koskee vain osakeyhtiöitä, eli siitä puuttuu esimerkiksi henkilöyhtiöiden omistajanvaihdokset. Tilitoimistokauppojen määrä on merkittävä, ja tyypillinen omistusjärjestelyn kohteena oleva yritys on kypsään liiketoiminnan vaiheeseen ehtinyt pienehkö tai keskisuuri alan toimija. Toisaalta mukaan mahtuu myös toimialan keskikokoon nähden erittäin suuria yrityksiä, tai esimerkiksi alkuvaiheen toimijoita.
Yrityskauppojen taustalla vaikuttaa useita tekijöitä. Digitalisaatio on lisännyt tarvetta investoida uusiin järjestelmiin ja automaatioon. Myös tilitoimistoalalle asetetut lakisääteiset vaatimukset, esimerkiksi rahanpesulain velvoitteet sekä kasvavat vaatimukset tietoturvalle ja -suojalle, ovat lisänneet painetta suurempaan yksikkökokoon. Alan yrittäjien ikärakenne vaikuttaa myös osaltaan tähän kehitykseen, kuten myös osaavan työvoiman heikko saatavuus.
Yhdistymällä isompiin toimijoihin yritykset voivat tarjota asiakkailleen moderneja palveluita ja hyötyä suuremman organisaation resurssipohjasta. Samalla suuret tilitoimistoketjut hakevat kasvua ja alueellista laajentumista ostamalla paikallisia toimijoita. Asiakassuhteet ovat tilitoimistoalalla tyypillisesti hyvin pitkäaikaisia ja palveluntarjoajaa vaihdetaan harvoin, joten yrityskaupan kohteena ovatkin käytännössä etenkin asiakkaat, henkilöresurssit ja osaaminen.
Osaamisen siirto varmistettava
Yrityskaupat eivät kuitenkaan ole vain taloudellisia transaktioita – ne vaikuttavat myös henkilöstön työarkeen ja asiakassuhteisiin. Onnistuneessa yrityskaupassa varmistetaan osaamisen siirtyminen, asiakasluottamuksen säilyminen ja henkilöstön sitoutuminen uuteen organisaatioon. Asiantuntija-aloille tyypillisesti, tilitoimistokaupoissakin näissä asioissa onnistutaan vaihtelevasti.
Ala voi hyvin, ja terveen toimialan tunnusmerkki onkin myös alalle syntyvien uusien yritysten määrä. Tilitoimistoalan palveluille on kasvava tarve. Asiakkaan tarpeet ymmärtävä, moderni ja luotettavaa palvelua tuottava tilitoimisto löytää paikkansa markkinassa tyypillisesti varsin nopeasti, ja tämä houkuttaakin alan osaajia yrittäjäuralle.
Tilitoimistoalan rakennemuutos ja uudistuminen jatkuu, ja tulevaisuudessa voimme varmasti nähdä yhä enemmän strategisia kumppanuuksia ja verkostoitumista, kun tilitoimistot valmistautuvat vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Erikoistumiselle, paikallisuudelle ja uudenlaisille palveluiden valikoimalle alalla on tilaa!
Juha Sihvonen, johtaja, asiakkuudet, Suomen Taloushallintoliitto ry
p.s. Taloushallintoliitto julkaisee lähikuukausina Taloushallinnon palveluala 2030-tulevaisuusraportin, joka ottaa laajasti kantaa toimialan muutokseen lähivuosina. Jos alan kehitys kiinnostaa, kannattaa tutustua!
1) Lähde: Tilastokeskus / StatFin / Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilasto / Yritykset toimialoittain (oikeudellinen yksikkö), 2018-2023
Vieraskynä-kirjoitus on osa Yrityskaupat käyntiin -hanketta, jonka tavoitteena on aktivoida Etelä-Pohjanmaan alueella yrityskauppoihin ja kehittää edellytyksiä onnistuneisiin omistajanvaihdoksiin parantamalla eteläpohjalaisten yritysten omistajanvaihdosekosysteemin toimivuutta eri alueiden erityistarpeet huomioiden.
Tutustu hankkeeseen tarkemmin täällä >>