Varicko on omaa tietään kulkeva lounasravintola Seinäjoen Rytmikorjaamolla, jota pyörittää nuori yrittäjäpariskunta: Viivi, 25 ja Rami, 32.
Tutustuimme Ramin kanssa vuonna 2017, kun aloitin työt silloisessa Mallastupa Oy:n olutravintolassa Kabackassa, jossa Rami oli toiminut vuoropäällikkönä jo hyvän tovin. Saman yrityksen alla oli myös Varicko sekä Mallaskoksen Panimoravintola. Yllättäen työkavereina olo samassa ravintolassa sujui niin hyvin, että pian jo lyötiin hynttyyt yhteen ja keväällä 2019 syntyi poikamme Konsta. Jossain vaiheessa Rami vaihtoi työpaikkaa, ja minä jäin Konstan kanssa äitiyslomalle Kabackasta. Äitiyslomani aikana Kabacka myytiin, eli minulla ei varsinaisesti ollut enää työpaikkaa, mihin palata loman päätyttyä. Myös Rami mietti uralleen uutta suuntaa kesällä 2019.
Kun entinen pomomme Sanna laittoi viestiä ja ehdotti, että ostaisimme Varickon liiketoiminnan ja alkaisimme yhdessä yrittäjiksi, ei päätöstä lopulta tarvinnut miettiä kovinkaan kauaa. Vaikka kumpikaan meistä ei ollut haaveillut yrittäjyydestä, oli tarjoukseen helppo tarttua, osin elämäntilanteestamme johtuen, osin siksi, että yhteistyö Sannan kanssa oli helppoa ja turvallista ja osin siksi, että Varicko oli meille entuudestaan tuttu ravintola sekä työpaikka, jossa näimme paljon potentiaalia ja kehittämismahdollisuuksia.
Kauppakirjat tehtiin ja Varicko Oy:n ensimmäinen lounas tarjoiltiin 2.10.2019. Rami vastasi keittiöstä ja ruuanlaitosta, minä häärin kassalla ja tiskin takana Konsta rintarepussa. Joskus alkuaikoina eräs asiakas tuumasikin: ”sovittiin, että mennään lounaalle sinne missä on se vauva kassalla”.
Toiminta pyörähti käyntiin reippaasti pikkujoulukauden merkeissä, ja ensimmäiset 3kk saatiin painaa töitä minkä vain jaksoi tehdä. Tammi- ja helmikuussa 2020 ehdittiin vähän haistella, mitä se normaali arki sitten yrittäjinä tulee olemaan, paljonko lounaalla käy syöjiä ja paljonko kokouksia ja keikkailtoja viikkoon mahtuu.
Sitten tuli korona. Viimeinen vuosi ollaan jännitetty, kuunneltu rajoituksia, muuntauduttu, opeteltu uutta, avattu uusi terassi, tehty noutoruokaa ja muuntauduttu taas. Ei helpoin vuosi tuoreille ravintolayrittäjille, eikä loppua muuntautumiselle ole vielä näkyvissä. Vielä näin 1,5 vuoden jälkeen emme tiedä, minkälaista normaali arki ravintolassamme on tai tulee olemaan. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että jos (kun) tästä selvitään, niin selvitään mistä vain. Yrittäjyyden haasteista huolimatta pyrimme omassa arjessamme muistamaan, että tärkeintä on kuitenkin perhe ja oma hyvinvointi. Uskomme, että perusasioiden ollessa kunnossa, firmakin voi hyvin. Nähtäväksi jää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.