– Monille voi tulla yllätyksenä, kuinka iso vientitehdas olemme. Kokonaistuotannosta vientiin menee noin 60 prosenttia, maitojauheesta peräti 90 prosenttia, kuvaa Valio Seinäjoen tehtaanjohtaja Jari Sivunen.

Sivunen on tuoreehko valiolainen. Eniten häntä hämmästytti pestin alkaessa Seinäjoen tehtaan kokoluokka.

– Olin käynyt tontilla, mutta en ollut todellakaan tajunnut, kuinka valtava kokonaisuus tämä on. Täällä on käytännössä kolme tehdasta samalla tontilla. Ja tilat ja laitteet ovat modernit ja hyvässä kunnossa.

Seinäjoen tehdas kärkikolmikossa

Seinäjoen tehdas kuuluu kooltaan ja tuotantomääriltään Valion 12 tehtaan kärkikolmikkoon yhdessä Riihimäen ja Lapinlahden kanssa. Seinäjoella valmistetaan kaikki Valion voit, Oivariinit, Kevytlevit, raejuustot, rahkat, kreikkalaiset jogurtit sekä Profeel-proteiinirahkat ja -vanukkaat. Ja ne maitojauheet, joista siis valtaosa päätyy maailmalle: mm. Aasiaan ja Eurooppaan elintarviketeollisuuden käyttöön.

Rasvoista ja levitteistä vientiin päätyy 60 prosenttia. Mm. Ranskaan, Ruotsiin ja Belgiaan sekä  Finlandia-nimellä Yhdysvaltoihin. Valiolainen voi on maailmalla kovassa huudossa. Muutama vuosi sitten se palkittiin maailman parhaana Yhdysvalloissa järjestetyssä kisassa.

– Jos syöt Ranskassa croissantia, se on hyvinkin leivottu meidän voihin. Ranskalaiset arvostavat voimme tasalaatuisuutta.

Vientituotteista vahvassa kasvussa ovat tuoretuotteet – erityisesti Profeel-rahkat ja -vanukkaat.

– Kaksi rekallista niitä lähtee pelkästään Espanjaan joka viikko.

Työtä tuhansille

Vientilukujen lisäksi Valioryhmä on Seinäjoen alueella merkittävä työllistäjä.

– Maatilat ja maidon keräilijät mukaan luettuna tarjoamme työtä 2000 henkilölle. Tehtaalla työntekijöitä on 460.

– Rahana ryhmä tuloutti alueelle 169 miljoonaa euroa vuonna 2021. Tilityksinä omistajatiloillemme 130 miljoonaa euroa, palkkoina työntekijöille 20 miljoonaa ja palvelumaksuina alueen energia- ja vesiyhtiöille 13,6 miljoonaa, Sivunen kuvaa volyymiä.

Tehtaan sijainti Seinäjoella on Sivusen mielestä oivallinen.

– Olemme fyysisesti maidontuotannon keskiössä. Maidon matka tehtaalle on keskimäärin vain 68 kilometriä. Tuottajamme ovat siis meitä lähellä.

Isoja investointisuunnitelmia

Vaikka tehtaan tilat ja laitteet ovat Sivusen mukaan erinomaisessa kunnossa ja robotit huhkivat siellä ja täällä, investointeja tehdään jatkuvasti. Viimeisin suuri investointi tehtiin vuonna 2020 jauhe- ja kuivauskapasiteetin lisäämiseen sekä toiseen kiinteän polttoaineen kattilalaitokseen.

– Parhaillaan on menossa toisen kattilalaitoksen modifiointi niin, että siinäkin voidaan polttaa turpeen lisäksi myös metsähaketta. Tämä on toimenpiteitämme matkalla kohti hiilineutraalisuutta.

Isoja investointisuunnitelmia on Sivusen mukaan tehty 2030-luvulle asti.

Työvoimatilanne on Sivusen mukaan toistaiseksi hyvä.

– Alueella on runsaasti alan yrityksiä ja sen myötä onneksi myös koulutuspaikkoja. Kisaamme toki sitten samoilla apajilla muiden alan yritysten kanssa. Meillä jonkinlainen valtti on ison talon tarjoama laaja kirjo kehittymismahdollisuuksia.

 

Kiinnostuitko sijoittumisesta Seinäjoelle? Ota yhteyttä:

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut