Piia-Marika Jokela tutki gradussaan kasvumotivaatioon liittyvien asennetekijöiden syntyä kasvuyrittäjien näkökulmasta

Inton startup- ja innovaatiotoiminnan asiantuntija Piia-Marika Jokela otti ja tempaisi maisteritutkinnon työn ohessa. Kysytäänpä, miten kaikki sujui ja miltä nyt tuntuu?

Minkä tutkinnon suoritit?
Kauppatieteen maisteri, kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelman kautta, jonka opinnot suoritettiin täältä Seinäjoelta käsin. Jatkoin ylempään korkeakoulututkintoon suoritettuani Seinäjoen ammattikorkeakoulun Kauhavan yrittäjyyden yksikössä (legendaarinen Yrkkäri) pk-yrittäjyyteen suuntautuvan tradenomin tutkinnon. Olen tiettävästi sukuni ensimmäinen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö.

Miksi?
Olen luonteeltani kasvukeskeinen ja utelias. Aihepiirit, joita maisteriohjelmassa käsiteltiin olivat kiinnostavia. Niitä olivat esim. liiketoimintamallit, kasvustrategiat ja strateginen johtaminen, kasvuyritystutkimus ja trendit sekä osaamisen johtaminen.

Miten kaikki sujui työn ohessa?
100% työnteon ja perhe-elämän sovittaminen maisteriopintojen suorittamiseen on ollut haastavaa. Se on vaatinut joustavuutta ja myös armollisuutta itselle. Välillä opinnot olivatkin tauolla, kun talon rakennus ja kasvanut työkuorma aiemmassa työssä tulivat kuvioon. Keväällä 2022 uudelleen vauhtiin lähteneiden opintojen ja 100 % työn sovittamista on auttanut, että työnantaja on suhtautunut opintoihin kannustavasti. Inton tekeminen on tiiviisti yhteydessä yritysten kasvun edistämiseen. Opiskelua on motivoinut tiivis, rohkaiseva kasvumaisterien ryhmä, jonka kanssa kokoonnuimme lähipäiville Framille säännöllisesti. Myös se, että tunsi löytäneensä oman juttunsa ja pääsi soveltamaan opittua omassa työssä auttoi pysymään movoituneena.

Mistä aiheesta teit gradun?
Tutkin gradussani kasvumotivaatioon liittyvien asennetekijöiden syntyä yksilön ja tarkalleen ottaen kasvuyrittäjien näkökulmasta. Tavoitteenani oli tunnistaa keinoja, joiden avulla yksilön kasvumotivaatiota voitaisiin vahvistaa. Kasvumotivaation on tunnistettu olevan olennainen osa, jos halutaan saada aikaan lisää kasvuhakuista yrittäjyyttä ja sen kautta myös alueellista elinvoimaa.

Miten aihe valikoitui?
Kasvuhakuisten yrittäjien ajatuksiin kiinni pääseminen on kiinnostanut jo pitkään. Tämän kiinnostuksen on herättänyt innostavat persoonat, mutta myös tilastot kasvuhakuisen yrittäjyyden vähyydestä. Minua kiinnosti kuulla, miksi heistä on tullut kasvua rohkeasti tavoittelevia. Onko kyse kasvatuksesta, koulutuksesta, ympäristöstä vaiko jostain aivan muusta? Ja onko tämä jotenkin monistettavissa toteutettavaksi toimintatavaksi.

Kerro tuloksista/johtopäätöksistä.
Asennetekijöiden (esim. riskinottokyky, innovatiivisuus, yrittäjämäinen intohimo, uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen) synnyssä ja kehityksessä erityiseen rooliin nousevat varhaiset kokemukset, perhesuhteet ja rohkaiseva ympäristö. Ne ovat tutkimuksen mukaan vaikuttaneet olennaisesti kasvuyrittäjien asenteiden ja identiteetin rakentumiseen.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että lapsuuden kokemuksilla ja alueen ilmapiirillä yrittäjyyttä kohtaan on merkitystä yksilön kasvumotivaation syntyyn. Jos uteliaisuutta ja kokeilun kulttuuria vaalitaan, voi lapsille ominainen rohkea kokeilun kulttuuri säilyä myös aikuisuuteen. Oleellinen löydös oli esimerkiksi, se että on tärkeä saada kokea oma näkemyksensä arvokkaaksi ja tärkeäksi. Tulee antaa tilaa kriittiselle ajattelulle ja lähipiirin kanssa olisi saada aikaan avoin, kyseenalaistamisenkin salliva keskustelukulttuuri. Moni kertoi, että heille on annettu tekemisen vastuuta, vaikka homma saattaa hyvinkin mennä ensin hieman puihin. Riskinoton ja epävarmuuden sietämisen vahvistamisessa juuri uusien asioiden kokeilemiseen ja vastuunottoon rohkaiseminen jo nuorella iällä on tärkeä keino. Epäonnistumisten salliminen ja ymmärrys siitä, että ne ovat osa kasvuprosessia on olennaista ymmärtää jo varhain, jotta myöhemmin uskaltaa kokeilla ja tarttua mahdollisuuksiin epävarmuudesta huolimatta.

Vanhemmilla ja varhaiskasvattajilla, mutta myös meillä kaikilla yhteisössä vallitsevan yrittäjyyskulttuurin luojina on tärkeä tehtävämme kokonaisuudessa, jos haluamme kasvattaa yritteliästä ja kasvumotivoitunutta porukkaa.

Mitä seuraavaksi? Jäikö paloa jatkaa opintoja?
Ehkä vaihdan opinnoista vapautuvan ajan vain siihen, että lyön sukset jalkaan ja hiihdän tai muutoin palauttelen liikkumalla. Kasvumotivaation vahvistamisen aihe jäi kyllä vahvasti edelleen kiehtomaan, joten ehkä sen parissa jotain voisi kuitenkin keksiä. Kenties viedä tutkimuksen löydöksiä käytäntöön saakka, muutenkin kuin omaan kasvatusfilosofiaan. Kiinnostavaa olisi peilata yittäjyyteen liittyviä tuloksia valtavirtaan tiensä löytäneeseen growth mindsetiin. Yksi tunnetuimmista aiheen tutkijoista on Carol S. Dweck, ja hänen bestselleriksi noussut kirjansa Growth Mindset – menestymisen psykologia.

Tutustu graduun tarkemmin tästä >>