Vuosi 2020 haastoi yrityksiä ennennäkemättömällä tavalla. Koronan myötä tulleet rajoitukset romahduttivat tulovirtaa osalla yrityksistä ja lähes kaikki saivat normiarjen lisämausteeksi uudet työtavat ja tulevaisuuteen liittyvän epävarmuuden. Erityisesti tapahtuma- ja palvelualoilla vauriot olivat suuret ja epävarmuus jatkuu edelleen.
Viime keväänä me Intossakin muutimme kertaheitolla tekemisen tapoja ja sisältöjä. Resursseja keskitettiin yritysten tukemiseksi koronakriisin yli. Otimme itse digiloikkaa ja kannustimme asiakkaita siihen. Yhteistyössä Seinäjoen yrittäjien kanssa perustettuun tukipuhelimeen tuli kevään ja kesän aikana yhteensä noin 250 yhteydenottoa. Yksinyrittäjien tukea jaettiin 427 seinäjokelaiselle yritykselle yhteensä yli 0,8 milj.€. Ratkaisuja kriisin tuomiin ongelmiin haettiin yritysten kanssa yhdessä.
Poikkeusvuoteen mahtuu paljon myös positiivisia asioita. Monelle yritykselle kriisi oli sysäys uudistumiseen ja uusien palvelujen ja tuotteiden lanseeraamiseen. Uusia yrityksiä perustettiin Seinäjoelle lähes ennätystahtiin, yhteensä 431 kpl. Isoja lomautus- tai irtisanomisaaltoja ei meillä olla toistaiseksi nähty. Yritysinvestoinneissa miljardin tavoite saavutettiin etuajassa. Vuoteen sisältyy hienoja menestystarinoita ja vahvaa tulevaisuususkoa, esimerkkinä Epecin vahva kasvu ja kansainvälistyminen rekrytointeineen, uudet kaupan alan yksiköt eri puolilla kaupunkia, Ideaparkin kävijätavoitteiden täyttyminen ja Atrian päätös jätti-investoinnista tuotantoon.
Asema-alueen kehittyminen otti askeleita eteenpäin, kun valtuusto joulukuussa hyväksyi alueen kaavaehdotuksen. Isona tavoitteena asema-alueen kehittämisessä on keskustan vahvistuminen työpaikka-alueena ja yritysten sijoittumiskohteena. Selvitystyö toimistorakennuksen käyttäjien, omistajien ja toteuttajien löytämiseksi jatkuu kevään aikana.
Koronavuoden iso, positiivinen asia oli ekosysteemisopimuksen valmistelu yhdessä valtion kanssa. Seinäjoki ja muut yliopistokeskuskaupungit pääsivät menettelyyn, jossa yhdessä TEMin ja muiden ministeriöiden kanssa sovitaan alueen kehittämisteemoista ja saadaan niihin valtion ja EU:n rahoitusta. Sopimuksen toimenpiteiden toteutus käynnistyy vuoden alussa ruokaekosysteemin ja uudistuvan teollisuuden teemoissa.
Intolaisten arjessa vuosi 2020 tarkoitti numeroina mm. tätä: 4864 asiakaskontaktia, 166 liikeidean arviointia, 110 sijoittumisehdotusta maakunnan ulkopuolisille yrityksille, 18 sijoittunutta yritystä ja 1469 tuotettua neuvontapalvelua yrityksille sekä 1779 tapahtumaosallistujaa.
Into on olemassa yritysten menestystä varten. Tätä lupausta lähdemme lunastamaan tänäkin vuonna joka päivä.
Leena Perämäki, toimitusjohtaja, leena.peramaki(at)intoseinajoki.fi