Seinäjokelaisen elokuvantekijän Janiv Oskárin ura sai räjähtävän alun, kun hänen ohjaamansa dokumenttielokuva Teräsvaari niitti menestystä maailmalla. Nyt hän haluaa nostaa Seinäjoen maailmankartalle muotielokuvillaan.
Olen opiskellut elokuvan tekemistä Tampereen ammattikorkeakoulussa elokuvan ja television koulutusohjelmassa. Valmistuin tuottajaksi ja äänisuunnittelijaksi 2014.
Vuonna 2015 ohjasimme Terhi Romon kanssa Teräsvaari-dokumenttielokuvan isoisästäni Esko Ketolasta, maailman vahvimmasta miehestä omassa ikä- ja painoluokassaan. Hän oli tuolloin voimannoston nelinkertainen maailmanmestari, nyt jo kuusinkertainen. Kerroimme hänen valmistautumisestaan Argentiinan maailmanmestaruuskisoihin. Suomessa elokuva sai hyviä arvosteluja, mutta ei levinnyt kovin laajasti. Kansainvälinen menestys oli parempi, ja vaari jopa tunnistetaan ulkomailla. Saimme myös useita kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia.
Pari vuotta myöhemmin saimme myytyä elokuvan esitysoikeudet uutiskanava Al Jazeeralle. Dokumenttielokuvan esittivät myös Kiinan pääkanava CCTV sekä Japanin Nippon. Tämän jälkeen aloin saada paljon uusia töitä. Onneksi osasimme hyödyntää elokuvan menestyksen silloisen yhtiökumppanini Jaakko Rinteen sekä Teräsvaarin tuottajan Aino Mätön kanssa. Kiersimme markkinoimassa elokuvaa ympäri maailmaa ja olimme yhteyksissä lukuisiin tv-kanaviin.
Vuonna 2017 perustimme Jaakon kanssa tuotantoyhtiö Isle Art Industriesin, joka tuottaa taide- ja muotielokuvia. Yritys- ja mainosvideoiden tuotantoa varten perustin ME Filmsin vuonna 2020.
Janiv Oskar kuvattiin Rytmikorjaamolla, missä hänen yrityksillään on toimisto. Kuva: Krista Luoma
Jatkuva reissaaminen sai miettimään asioita uusiksi
Teräsvaarin jälkeiset vuodet olivat vauhdikkaita. Töitä oli paljon, ja pääsimme tekemään mainoselokuvia kansainvälisille jättiyrityksille, kuten autovalmistaja Mercedenz-Benzille ja elektroniikkayhtiö Epsonille. Tuotin ja ohjasin satoja muitakin dokumentteja ja mainoselokuvia. Matkustin jatkuvasti.
Kun ajelin Lappiin Jaguarilla tekemään mainoselokuvia, elämä tuntui luksukselta. Mutta vähitellen minusta alkoi tuntua, etten tunnistanut elämästäni enää itseäni. Kysyinkin itseltäni, haluanko jatkuvaa hektistä arkea ja töitä pitkin maailmaa.
Kiireisimpinä aikoina majailin paljon toisten nurkissa ja hotelleissa Helsingissä. Halusin kuitenkin palata Seinäjoelle, koska olen täällä onnellisempi kuin missään muualla. Minulle on tärkeää, että ympärilläni on rakkaita ihmisiä. Olen Seinäjoen Nurmosta kotoisin, kuten myös vaimoni suku ja minun sukuni. On ihanaa, että ihmiset ovat lähellä ja voimme tavata vaikka viikoittain. Olemme tosi läheisiä sukulaistemme kanssa.
Villit vuodet tarjosivat uskomattomia mahdollisuuksia
Teräsvaarin menestyksen jälkeen olin pari kertaa Cannesin elokuvajuhlilla. Tapasin muun muassa muotilehti Vogue Aasian päälliköitä, jotka pyysivät minut tuottamaan muotielokuvia. Meninkin heti hotellihuoneeseeni ja leikkasin materiaaleistani heille muotielokuvan. Voguen ihmiset innostuivat kovasti ja houkuttelivat minua Pariisin muotiviikoille konsultiksi sekä muotielokuvien tuottajaksi Milanoon, Pekingiin ja Lontooseen.
Vaikka onnistumisia oli paljon, tuli tössittyäkin. Kieltäydyin suurten muotitapahtumien työtehtävistä, koska senaikaiset catwalk-elokuvat tuntuivat typeriltä. En halunnut tehdä sisällötöntä videotuotantoa, jota silloin vielä paljon tehtiin. Sanoin heille, että ”en tule sinne, mutta lähettäkää mallit ja kuvausrekvisiitta tänne Seinäjoelle”. No, eivät he lähettäneet.
Muodista syntyy maailmantaidetta
Onneksi en lannistunut. Aloitin yhteistyön Anne-Mari Pahkalan kanssa. Meillä on yhteinen visuaalinen näkemys ja löysimme nopeasti yhteisen sävelen. Teimme muotielokuvan Anne-Marin moderneista hääasuista ja Eero Hintsasen koruista. Pääsimme sillä Lontoon muotiviikolle, ja elokuva valittiin parhaiden joukkoon. Nykyään Anne-Mari työskentelee vaatebrändi Samujin luovana johtajana.
Viime vuonna tuotin ja ohjasin Katri Niskasen upeista asukokonaisuuksista Manu Convenzione con la solitu -muotielokuvan (Keskustelu yksinäisyyden kanssa), joka valittiin muun muassa Lontoon muotiviikoille.
Meillä on kuitenkin ollut huonoa tuuria elokuvafestivaalien kanssa. Emme ole päässeet koronan ja etätilaisuuksien vuoksi niihin osallistumaan, emmekä ole voineet paikan päällä markkinoida elokuviamme.
Suurin haaveeni on luoda tänne Etelä-Pohjanmaalle elokuva- ja videoalan keskittymä.
Luonto antaa inspiraation elokuviini
Innostun suunnittelijoista, joille luonto antaa inspiraatiota ja joiden tyyli nojaa skandinaaviseen tai japanilaiseen minimalismiin. Meidän muotielokuvamme on tehty eteläpohjalaisessa luonnossa ja ne ylistävät luontoa.
Muotielokuvissa muoti on pää- tai sivuroolissa, ja tyyliltään ne ovat lähellä musiikkivideoita. Hienoa, että tässä työssä vain taivas on rajana, joten voin tekemisessä käyttää hyvin vapaata ilmaisua ja uskallan olla äärimmäisen visuaalinen.
Suurin haaveeni on luoda tänne Etelä-Pohjanmaalle elokuva- ja videoalan keskittymä. Täällä on paljon lahjakkaita videoalan osaajia, mutta kaipaisin Seinäjoelle isompia video- ja elokuvaprojekteja. Näin saisimme tänne enemmän myös tuotantoyhtiömäistä kulttuuria, jossa jokainen saa tehdä omaa erikoisaluettaan eikä yksi ihminen tee kaikkea. Tällä tavalla syntyy paras lopputulos.
Etelä-Pohjanmaalla on helppo toimia
Haluan tehdä työtä ja elokuvia juuri Seinäjoella. Voi olla, että jossain muualla saisin yritykseni nopeampaan kasvuun, mutta haluan elää täällä perheeni kanssa.
Täällä asiat järjestyvät aina nopeasti. Jos tarvitsemme kuvauspaikan tai vaikka veneen kuvauksiin, se löytyy samana päivänä. Täältä löytyy paljon hienoja kuvauspaikkoja, esimerkiksi peltolakeuksia sekä suo- ja metsäalueita.
Toimeentuloni koostuu kaikenlaisista videoista, joten en elätä itseäni pelkästään muotielokuvilla. Ideoin jatkuvasti, ja minulla on aina kehitteillä monta projektia. Osa niistä saakin tulta alleen ja jotkut eivät starttaa koskaan.
Minua on aina kiinnostanut enemmän laadullinen kuin taloudellinen tulos. Yrittäjänä on raskasta stressata rahasta, joten totta kai haluan saada elokuvien tekemisestä perheelleni myös kunnon toimeentulon.
Kun työskentelemme täällä porukalla yhdessä, kaikki hyötyvät. Seinäjoella suhtaudutaan taiteeseen ja kulttuuriin hyvin. Olen saanut esimerkiksi Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinnon, ja jos haluan mennä juttusille kulttuuripäättäjien kanssa, se onnistuu. Minun on helppo toimia täällä.
Teksti: Mervi Rantakari, Era Content Oy Kuvat: Krista Luoma
Yrittäjätarinat: Nämä ovat tärkeimmät hetket yrittäjän urallani. Seinäjokelaiset yrittäjät kertovat niistä hetkistä ja opeista, jotka ovat olleet merkityksellisiä heidän yrittäjäurallaan.