Juha-Pekka Rintamäki: Maslog

 

Juha-Pekka Rintamäki havahtui kuljetussuunnittelijan työssään miettimään, miksei raskaiden kuormien siirtämisessä hyödynnetä apuna sähköä. Ideasta syntyi sähköavusteinen pumppukärry, jonka teknologiaa viedään nyt maailmalle. Mitä tapahtumia Juha-Pekka pitää yrittäjäuransa käännekohtina?

 

Kuljetussuunnittelijasta yrittäjäksi

Joulukuussa 2016 sain idean sähköavusteisesta pumppukärrystä. Työskentelin logistiikka-alalla kuljetussuunnittelijana ja kuljetusesimiehenä. Olin töissä Tuoretiellä, ja katsoin kun Kiitolinjan kaveri työnsi pumppukärryllä tuhannen kilon kopiopaperilastia. Toinen kaveri veti sitä. Ajattelin, että ei voi olla totta – tuohonhan pitää saada sähköä avuksi.

Liityin Facebookin Ihme Härvelit -ryhmään. Sieltä löytyi Teemu Saukkio, joka oli rakentanut ensimmäisen omavalmisteisen rekisteröidyn sähkömoottoripyörän. Aloimme kehittää yhdessä ensiksi sähköavusteista pumppukärryä ja myöhemmin myös sähkömoottoripyöriä.

Perustimme Maslogin lokakuussa 2017. Rahaa oli kaikkiaan satatuhatta euroa Finnveran ja itseni takaamana. Minulla ei ollut yrittäjäkokemusta, mutta sain paljon apua muun muassa Into Seinäjoelta. Asiantuntijat pitivät ideaamme hyvänä ja sparrailivat liiketoimintasuunnitelmaamme. Seinäjoki on hyvä paikka yrittää, koska olen aina saanut tarvitsemaani.

Maslog Juha-Pekka Rintamäki Toni Teppo Heta Mäkivirta Kaj Käkelä

Juha-Pekka Rintamäen tiimiin Maslogissa kuuluvat mm. Toni Teppo, Heta Mäkivirta ja Kaj Käkelä.

 

Kymmenen eri versiota ennen onnistumista

Kehitimme tuotteitamme Teemun ja Maslogin tuotekehityksen kanssa kolmisen vuotta. Aluksi meillä oli ongelmia, koska emme löytäneet vääntävää rengasmoottoria.

Löysimme tuotekehitykseen ja rengasmoottorin valmistukseen avuksi oululaisen Sähkö-Rantekin, joka otti koppia rengasmoottorin suunnittelusta. Teimme ainakin kymmenen eri versiota. Lopulta onnistuimme kehittämään sähköavusteisen voimalinjan sekä vääntävän rengasmoottorin, joka sopii kaikkiin pyörät alla oleviin laitteisiin.

Tässä teknologiassa sähköä käytetään vain tarvittaessa, ihan kuin sähköpyörässäkin. Sähkön avulla raskaita kuormia on kevyempi liikutella. Yhdellä latauksella voi normaalikäytössä työskennellä jopa kaksi viikkoa. Pumppukärry siirtää kevyesti jopa 2300 kilon kuormia. Olemme soveltaneet tätä tekniikkaa myös sairaalasänkyihin, koska sähkön avulla niitä on kevyt ja helppo liikutella.

 

Patentilla menestykseen

Palkkasin ensimmäiset työntekijät vuonna 2019 ja seuraavana vuonna aloitimme tuotannon. Patentoin keksintömme. Patentti onkin varsin laaja: tekniikka soveltuu käytännössä kaikkiin sähköavusteisiin koneisiin ja laitteisiin.

Aloitimme ennakkomyynnin jo ennen varsinaista tuotantoa. Nyt olemme myyneet Suomessa noin 300 sähköavusteista pumppukärryä. Suomen markkina on meille kuitenkin liian pieni, koska täällä päästään ehkä 500–700 sähköavusteisen pumppukärryn myyntiin vuodessa. Euroopassa myydään miljoona normaalia pumppukärryä vuodessa.

Viime vuonna muutimme uusiin tiloihin Tuottajantielle Seinäjoelle. Tässä oli apuna yrittäjä Jyri Peuranen, jolta hankimme täysin remontoidun teollisuushallin. Hallissamme on tilaa 800 neliötä, ja toimistoissa pari sataa lisää.

 

Lisenssisopimuksilla kansainvälisille markkinoille

Tänä vuonna olemme keskittyneet Power Pallet Jack -pumppukärrymme jatkokehittämiseen ja sairaalasänkyihin. Haemme lisenssikumppaneita ulkomailta, ja kiinnostusta on löytynyt muun muassa Tšekeistä, Yhdysvalloista, Vietnamista, Ruotsista ja Saksasta. Kun kumppanuuksista tulee totta, ne alkavat itse valmistaa tuotteitamme lisenssillä.

Haluamme irrottautua pumppukärryfirman maineesta. Päämääränämme on luoda Maslogista teknologiayritys, joka kehittää sähköavusteista voimalinjaa erilaisiin koneisiin ja laitteisiin.

 

Kehitystyö jatkuu

Tällä hetkellä meillä on käynnissä osakeanti, josta tulemme käyttämään 40 prosenttia käytetään myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen ja 60 prosenttia tuotekehitykseen ja tuotantoon.

Ennen keksintöäni en ollut koskaan ajatellut, että minusta tulisi yrittäjä. Nyt ymmärrän, että tämä on juuri minun juttuni. Yrittäjyys on hienoa, mutta yrittäjällä täytyy olla hyvä stressinsietokyky. Minua helpottaa se, että minä olen aina uskonut itseeni ja keksimiini tuotteisiin.

Viikonloppuisin pyrin olemaan ajattelematta töitä, mutta arkisin minun on vaikea vetää raja työn ja vapaa-ajan välille. Jos vapaa-aikaa on, käyn kuntosalilla ja harrastan moottoripyöräilyä sekä olen perheeni kanssa. Myös perheeltäni yrittäjyyteeni vaatii paljon, koska olen paljon työmatkoilla. Yrittäjyyden hieno anti on myös uudet, hyvät ystäviä. Heitä olen saanut paljon.

 

Teksti: Mervi Rantakari, Era Content, Kuvat: Laura Laakso

 

Yrittäjätarinat: Nämä ovat tärkeimmät hetket yrittäjän urallani. Seinäjokelaiset yrittäjät kertovat niistä hetkistä ja opeista, jotka ovat olleet merkityksellisiä heidän yrittäjäurallaan.

 

Klikkaa muihin yrittäjätarinoihin tästä

 

 

 

Kiinnostuitko Seinäjoesta? Ota yhteyttä, jutellaan lisää

Pajunen Jukka
Asiakkuusjohtaja
Inton asiakkuudet ja sijoittumispalvelut