Elintarvikejakelun haasteita ovat tasapainoilu tuoreusvaatimusten ja kapasiteetin optimoinnin välillä.

Vaasan yliopiston Elintarvike-ekosysteemin jakelukuljetusten optimointi, eli eOPT-hankkeessa on kehitetty digitaalisia ratkaisumalleja jakelureittien ja käyttöasteiden optimoimiseksi, sekä yhteiskuljetusten tilaamiseksi ja järjestämiseksi. Näiden toimenpiteiden kautta on pyritty edistämään Seinäjoen alueen elintarvike-ekosysteemin logistiikkaa. Nyt elokuussa päättyvän hankkeen tarkoituksena on ollut kerätä lähtötietoa kuljetussuunnittelun tarpeista erilaisilta elintarvikeketjun yrityksiltä ja rakentaa ohjelmistopilotti keskittyen reittioptimointiin.

Yritykset antamassa kriittistä tietoa kehittämiseen

Hanketoiminnan alussa tehtiin useampi yrityskohtainen workshop, joissa kerättiin vaatimuksia kehitettävälle ratkaisulle. Tuloksissa havaittiin, että elintarvikejakelun haasteita ovat tasapainoilu tuoreusvaatimusten ja kapasiteetin optimoinnin välillä, päivittäin vaihtuvat asiakastarpeet ja reititykset, yleiset kustannuspaineet, sekä päästöjen seuraamisesta ja vähentämisestä aiheutuvat haasteet.

Hanketiimi selvitti myös yritysten tulevaisuuden näkymiä huomaten, että monilla oli kehityshankkeita suunnitteilla. Niissä esiin nousseita teemoja olivat mm. liikenteen sähköistyminen, muut vaihtoehtoiset polttoaineet sekä järjestelmäintegraatiot.

Kuljetussuunnittelu on ajankohtainen aihe useammassa alueen yrityksessä.

Kuljetusalan kustannuspaineet ovat ilmeiset johtuen mm. energiakriisin myötä nousseista kustannuksista. Kuljetussuunnittelu ei ratkaise yritysten kaikkia ongelmia, mutta on ajankohtainen aihe useammassa alueen yrityksessä. Toiminnallisesti kuljetussuunnittelu liittyy toiminnanohjausjärjestelmiin tai tilaus-toimisketjun ohjaukseen. Reittien suunnittelu on vain yksi osa tätä työtä.

Mitä sitten syntyi?

Tavoitteena olleeksi digitaaliseksi ratkaisuksi rakennettiin avoimen lähdekoodin komponentteihin perustuen selaimella käytettävä reittioptimointiohjelmisto, jota on koekäytetty alueen yritysten kanssa. Järjestelmä ottaa syötteenä tilaukset ja käytettävissä olevan kaluston ja tuottaa kuljetussuunnitelman, joka minimoi ajetut kilometrit käyttäen kartta-aineistoa. Myös elintarvikekuljetuksiin liittyvät tuoreusparametrit voidaan laskea tuotetyypeittäin ja käyttää apuna erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen vertailussa.

Mikäli teema kiinnostaa sinua enemmän tutustu aiheeseen eOPT-hankkeen verkkosivulla tai ota yhteyttä hanketiimin tekijöihin.

Hankkeen julkaisut, työkalun tiedot ja opastusvideot ovat saatavilla Vaasan yliopiston hankesivuilta: https://www.uwasa.fi/fi/tutkimus/hankkeet/elintarvike-ekosysteemi

Hanketta on toteutettu osana Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen alahankkeiden kokonaisuutta ja Euroopan unionin sekä Seinäjoen kaupungin osarahoittamana. Lue lisää innovaatiotoimintaa edistävistä alahankkeista.
Huom: artikkelin kuvituskuva on toteutettu tekoälyn avulla.