Lentoliikenteen taloudellista merkitystä on tutkittu maailmalla paljon – Suomessa selvästi vähemmän. Tänään julkaistu tutkimus osoittaa, että Seinäjoen lentoaseman aluetaloudellinen merkitys on iso ja asemalla on paljon käyttämätöntä potentiaalia.
Seinäjoen lentoaseman vaikutusalueen lentoliikenneriippuvainen liikevaihto vuonna 2023 oli 1,5 miljardia euroa. Se on 12 % Etelä-Pohjanmaan yritysten liikevaihdosta. Yli 98 % näistä vaikutuksista kohdistuu lentoliikennealan ulkopuoliseen yritystoimintaan eli ovat ns. lentoliikenteen katalyyttisiä vaikutuksia.
– Lentoliikenteen tärkein yhteiskunnallinen merkitys onkin sen laajemmissa taloudellisissa vaikutuksissa muiden toimialojen suorituskykyyn ja kasvuun. Lentoliikenne parantaa muiden teollisuudenalojen tehokkuutta koko taloudellisen toiminnan kirjolla, kertoo tutkimuksen toinen tekijä, toimitusjohtaja Hanne Junnilainen Kiila Consultingista.
Lentoliikenneriippuvaisia työpaikkoja on Etelä-Pohjanmaan alueella 3 800 (8 % kaikista työpaikoista). Lentoliikenneriippuvaisten verotulojen osuus kokonaisverokertymästä oli noin 8 prosenttia (91 miljoonaa euroa). Globaalisti ja kansallisesti keskimäärin 25 prosenttia yritysten liikevaihdosta on riippuvaista lentoliikenteestä.
Onkin tärkeää miettiä, pystyykö Etelä-Pohjanmaa kansainvälistymään ilman toimivaa lentoasemaa niin tehokkaasti kuin olisi Suomen kansantalouden kannalta järkevää. Kysymys on merkittävä, sillä Etelä-Pohjanmaan lentoliikenneriippuvaisesta tulosta jopa 76 % muodostuu teollisuuden toiminnasta: koneiden valmistuksesta, sahatavara- ja paperiteollisuudesta, elintarviketeollisuudesta ja kemianteollisuudesta.
Myös lentoliikenteen merkitys alueen investointeihin on keskeinen: kymmenen viime vuoden aikana lentoliikenne on vaikuttanut yli kolmannekseen (500 miljoonaa euroa) alueen investoinneista. Lentoliikenneriippuvaisten investointien osuus on jopa EU-tasoa korkeampi.
Lentoliikenteen rooli yritystoiminnassa on keskeinen
Etelä-Pohjanmaan yritykset arvioivat lentoliikenteen neljänneksi tärkeimmäksi kilpailukykytekijäksi osaavan työvoiman, raaka-aineiden saatavuuden ja hinnan ja tieverkon kunnon jälkeen.
Lähes 60 % alueen eteläpohjalaisista yrityksistä kasvattaisi sekä liikevaihtoaan että investointeja, jos lentoyhteydet olisivat yrityksen kannalta sopivampia.
Kyselytutkimuksen perusteella lentoliikenteen merkitys on alueen yrityksille suurinta ylimmän johdon matkustamisessa (34 % yrityksistä), sidosryhmien tapaamisessa (34 %) ja kansainvälistymisessä (30 %).
Seinäjoen lentoaseman rooli nähtiin erityisen tärkeänä myynnin, osaavien työntekijöiden houkuttelun, tuottavuuden parantumisen sekä varaosien ja tuotteiden nopeiden toimitusten kannalta.
Lentoasemien toiminnan tukeminen on järkevää
Suomessa on käyty laajaa keskustelua lentoasemien lakkauttamisesta ja siitä, ettei lentoliikennettä kannattaisi tukea valtion varoin. Tämän tutkimuksen perusteella lentoliikenteen taloudelliset hyödyt ovat Etelä-Pohjanmaan alueella yli 5000-kertaiset verrattuna Seinäjoen lentoaseman alijäämään verrattuna.
Lentoasemaa voidaankin pitää edullisena kansantalouden moottorina, jonka tukeminen ja kehittäminen on järkevää ja kustannustehokasta.
Käyttämättömän potentiaalin määrä on merkittävä
Tutkimukseen osallistuneiden eteläpohjalaisten yritysten matkoista 2/3 tapahtui Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta ja 1/3 Vaasan lentoaseman kautta. Vain 1 % yritysten tekemistä matkoista tapahtuu tällä hetkellä Seinäjoen lentoaseman kautta.
Seinäjoen lentoaseman matkustajapotentiaali on kuitenkin jopa 700 000 lentomatkustajaa, josta kansainvälisen matkustamisen osuus on 90 %. Potentiaali perustuu alueen tämänhetkiseen lentomatkustamiseen, joka tapahtuu muiden lentoasemien kautta. 700 000 matkustajan lisäys tarkoittaisi 18-20 % kasvua BKT:ssä, 25 % kasvua investoinneissa ja 60 % kasvua tuottavuudessa.
Tutustu tutkimukseen tarkemmin tästä linkistä:
Lisätietoja:
Asiantuntija Elisabet Kivimäki, Into Seinäjoki, elisabet.kivimaki@intoseinajoki.fi, puh. 040 760 3907
Toimitusjohtaja Hanne Junnilainen, Kiila Consulting Oy, hanne.junnilainen@kiilaconsulting.fi, puh. 050 301 0001
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Taloudellisten vaikutusten arviointi perustuu loka-tammikuussa 2024-2025 tehtyyn kyselytutkimukseen, johon vastasi 86 yritystä Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueelta. Vastaajat edustivat kolmasosaa alueen yritysten liikevaihdosta (3,6 miljardia euroa).
Tutkimus poikkeaa useista kansainvälisistä tutkimuksista siinä, että vaikutuksia on tutkittu laajasti kaikki toimialat huomioiden. Tutkimus on tehty samalla menetelmällä kuin vuosina 2023-2024 kuudelletoista Suomen lentoasemalle tehty vaikutusten arvio (Enontekiön, Ivalon, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kittilän, Kokkola-Pietarsaaren, Kuopion, Kuusamon, Oulun, Porin, Rovaniemen, Tampereen, Turun ja Vaasan lentoasemat). Konsultin kehittämä menetelmä pohjautuu kansainvälisesti käytettyihin tutkimusperiaatteisiin ja -kysymyksiin, mistä johtuen tuloksia on pystytty vertailemaan myös globaaleihin keskiarvoihin.
Lentoliikenteen potentiaali on määritetty konsultin kehittämällä menetelmällä, joka pohjautuu laajaan tilastoaineistoon. Eri skenaariot on laadittu nykyisen lentomatkustamisen pohjalta sillä oletuksella, että lentomatkustaminen siirtyisi Seinäjoen lentoasemalle.
Tutkimuksen toteuttivat Kiila Consulting Oy ja WSP Finland Oy Into Seinäjoki Oy:n toimeksiannosta.