Välillä pitää reflektoida mennyttä, jotta tietää onko edistysaskelten suunta oikea. Eli kysyä itseltään pohjalaisittain ”Mihinä moomma, ja oonko mäki siälä?”. Niin se menee myös kehittäjillä.

Seinäjoen ja samalla kaikkien muiden viidentoista Innokaupungin kehittämistä ja innovointia edistävän sopimuksen väliarviointi on meneillään. Arviointia tehdään Työ- ja elinkeinoministeriön ja MDI:n ohjauksessa varsin kehittävällä otteella, arvioiden kaupungeissa tapahtuvaa tekemistä ja sen vaikuttavuutta isossa kuvassa. Kurkataanpa hieman missä meillä täällä Seinäjoella mennään tämän innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimukseksi ristityn tekemisen puitteissa.

Ja homman pointtihan on ihan suomeksi se, että saadaksemme Suomi Oy Ab nousuun tulee meidän saada yritykset ja tutkimus kohtaamaan, rohkaista kehittämiseen ja kasvun pienellä ja suurella spektrillä. Innokaupunkien yhteisenä päämääränä on nostaa TKI-panostusten määrää.

Tähän mennessä tapahtunutta

Tässä itsearviointiin perustuvassa väliarvioinnissa on hyödynnetty VTT:n Innokaupungeille luomaa vaikuttavuusmallia, joka auttaa sanoittamaan kunkin kaupungin sopimuksen alla tehtyjen asioiden vaikuttavuutta kestävän yhteiskunnan, alueen innovaatiokyvyn ja kasvun edellytysten tasoilla. Tekemisiä on pohdittu mallin mukaisesti eri näkökulmista. On tarkasteltu toiminnan kivijalkaa eli eri sidosryhmien osaamisen lisäämistä verkostomaisessa tai hienosti sanottuna ekosysteemimäisessä kehittämisessä, ideoinnin ja kehittämisen eli innovaatiokyvykkyyden kasvua alueen näkökulmasta sekä isoa kuvaa pidemmän aikavälin silmälasein.

Seinäjoen sopimukseen jo vuosia sitten suunniteltuja toimenpiteitä on peilattu siihen, mitä on oikeasti tehty ja millaisia vaikuttavuuden onnistumistarinoita isosta kokonaisuudesta löytyy. Ja löytyyhän niitä, eli suunta on oikea! Ekosysteemisopimuksella on saatu paljon ”ituja” liikkeelle. Sopimuksen puitteissa on rahoitettu kaikkiaan 9 kehittämishanketta, joiden yhteenlaskettu rahoituksen määrä noin 1,5 miljoonaa euroa. Juuri päätöskierroksella olevan rahoituskierroksen potti kartuttaa tätä Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-rahoitusta vielä 275 000 eurolla. Sen haun rahoituspäätökset tehdään kuluvan syksyn aikana. Tutustu jo käynnissä oleviin tai päättyneisiin hankkeisiin tarkemmin täältä.

Sopimuksen sisältöjä ja painopisteiksi valittuja teemoja (ruoka ja teollisuus) on edistetty Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-rahoituksen lisäksi monilla muillakin rahoituksilla, kansallisin ja kansainvälisin. Niitä on lähtenyt liikkeelle sekä tämän sopimuksen myötävaikuttamana että itsenäisesti.

Muutama nosto niistä vaikuttavista onnistumisista:

  • ruokavientiin pureutuva kansallinen vetovastuuhanke, jossa Seinäjoella on erityisen vahva rooli
  • Business Finlandin veturiohjelman ensimmäinen ruoka-alan hanke, Valion Food 2.0
  • teollisuuden veturihankkeiden tiimejä kohtautettu Seinäjoen yritysten ja TKI-organisaatioiden kanssa (Sandvik, Mirka, Wärtsilä, Epec & Ponsse)
  • yrittäjävetoiset verkkokauppiasklubit, joissa jaetaan kokemuksia ja kehitytään yhdessä
Mitä tulevaisuus sitten tuo?

Ison kuvan hahmottaminen vaatii kartoittamaan muutakin kuin sopimuksen alla tehtävää tekemistä. Se takia on tärkeä tehdä kaikkien alueen kehittäjätoimijoiden toiminnan kartoitusta ja linkitysten löytämistä innovoinnin ja TKI-panostusten noston edistämiseen. Tähän (ei niin yksinkertaiseen tehtävään) olisi tarkoitus tarttua vielä kuluvan vuoden aikana.

Seinäjoella nousseita kärkiä on  molempien ekosysteemisopimuksen painopisteistä ja niiden rajapinnoilta pystytty tunnistamaan. Ruokaviennin edistämisessä halutaan olla maan kärjessä. Startup-toiminnan vahvistaminen erityisesti Food & Tech -kohtaamispisteissä on meille luontevaa, osaammehan yhdistää aktiivisesti eri toimijat. Kestävän logistiikan, erityisesti droonilogistiikan edistäminen sekä sähköisen liikkumisen osaamiskeskittymän rakentaminen on aktiivista. Haluamme olla luomassa sähköisen liikkumisen / liikuttamisen teemaan paitsi kansallista myös kansainvälistä hubia ja yhteistyötä. Yrityksiä kiinnostaa avaukset veturitoimijoihin ja erilaisiin isoihin hankintakokonaisuuksiin teollisuuden, tämä verkostojen luomisen työ jatkunee vastakin.

Miten sinä yrittäjä voisit päästä osille?

Tässä vielä loppukaneetiksi yrityksiä kiinnostava konkreettinen kasvun mahdollisuus – Food Days 17.-19.9. Rytmikorjaamolla. Yli 130 osallistujaa Rytmikselle kokoavassa tapahtumassa puhutaan paitsi ruoan tulevaisuudesta ja startup-toiminnasta, mutta myös yhdistetään kiertotalouden, teollisuuden, teknologian ja ruoka-alan toimijoita mm. Valion Food 2.0 veturiohjelman puitteissa. Keskiviikkona tapahtuman ohjelmassa on luvassa ideoiva sessio, jossa pääset kuulemaan paitsi veturiohjelma taustoista ja tavoitteista, mutta myös konkreettisesti luomaan uutta ja pohtimaan kehitystoimia kokonaisuuteen. Kenties siitä syntyy yhteisprojekti ja kasvua kaikille osapuolille. Osuvasti session nimi onkin Yhdessä Enemmän / More Together. Ja näinhän se on!

Lue lisää Food Days -tapahtumasta TÄÄLTÄ.

 

Tämä kokonaisuus liittyy Into Seinäjoki Oy:n koordinoimaan Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimukseen (EAKR).. Innovaatiotoiminnan ekosysteemitekemisen koordinaatio on Euroopan unionin ja Seinäjoen kaupungin osarahoittamaa toimintaa.