Seinäjoen talousalue on monella tapaa murroskohdassa, mutta ennen kaikkea mahdollisuuksien äärellä. Teetimme MDI:llä selvityksen alueen valmistavan teollisuuden ja teknologia-alan yritysten potentiaalista kaksikäyttöteknologioiden, huoltovarmuuden ja ilmailualan ratkaisujen osalta. Se tuo esiin lupaavia havaintoja ja selkeitä kehityssuuntia.
Selvitystyö liittyy Seinäjoen kaupungin ja valtion väliseen ekosysteemisopimukseen, jonka kärkinä ovat ruokaekosysteemin kestävä uudistuminen ja älykkäästi uudistuva teollisuus. Juuri jälkimmäisessä teemassa muuttunut geopoliittinen tilanne ja huoltovarmuuden kasvava merkitys avaavat uusia ovia alueen yrityksille. Erityisesti kaksikäyttöteknologioiden kehittämisessä, jossa tuotteilla tai ratkaisuilla on käyttöä sekä siviili- että puolustussektoreilla.
Yrityksillä valmiuksia ja kiinnostusta
Selvityksen mukaan monet alueen yritykset toimivat jo nyt tai voisivat pienin muutoksin laajentaa liiketoimintaansa kaksikäyttöteknologioihin. Erityisiä vahvuuksia alueella ovat komponenttien valmistus, materiaalikäsittelyt ja kyky vastata vaativiin standardivaatimuksiin.
”Useilla yrityksillä on jo jonkinlaisia kytkentöjä puolustusteollisuuden toimitusketjuihin, mutta niillä on potentiaalia liittyä vielä vahvemmin arvoketjuihin.”, tähdentää Elisabet Kivimäki Into Seinäjoki Oy:stä
Tässä onnistuakseen yritykset kokevat tarvitsevansa tukea verkostoitumiseen ja oikeiden kontaktien tunnistamiseen, innovaatiotoiminnan kehittämiseen ja liiketoimintamahdollisuuksien ymmärtämiseen sekä viranomaisvaatimusten ja standardien tulkintaan.
Lentokenttäalue kehitysalustana
Yksi kiinnostavimmista kehityskohteista on Rengonharjulla sijaitseva lentokenttäalue, jolle on syntymässä ainutlaatuinen testaus- ja kehitysympäristö tulevaisuuden ilmailun ja autonomisten teknologioiden käyttöön.
”Lentokenttäalueen vahvuuksia ovat sen sijainti, monipuolinen yritysverkosto ja kehittämismahdollisuudet. Alueella on syntynyt yhteinen tahtotila kunnianhimoisiin kehittämistoimiin.”, kommentoi Kivimäki
Lentokenttä ja sen ympäristö nähdään tärkeänä alustana myös kaksikäyttöteknologioiden ja puolustussektorin ratkaisujen pilotoinnille. Erityisesti droonilogistiikka on ollut alueen painopiste, ja kenttä tarjoaakin erinomaiset edellytykset kansainvälisiin avauksiin tällä toimialalla.
Yhteinen suunta tarvitaan
Selvitys siis osoittaa, että Seinäjoen alueella on mahdollisuus kasvattaa liiketoimintaa kaksikäyttöteknologioiden, puolustusteollisuuden ja huoltovarmuuden teemoissa. Näiden mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää selkeää yhteistä tilannekuvaa, fokusoituja kehittämisvalintoja ja konkreettisia toimenpiteitä.
MDI:n johtavan asiantuntija Juho Nymanin mukaan keskeisiä kysymyksiä tulevia toimenpiteitä suunniteltaessa ovat, mihin erityisteemoihin alueen kannattaa keskittyä, missä on realistinen mahdollisuus erikoistua ja saada jalansijaa. Ja miten alueella tehtävän kehittämistoiminnan (TKI) ja yritysten yhteistyötä voidaan vahvistaa entisestään.
Tulevissa toimenpiteissä on tärkeää yhdistää alueen nykyiset vahvuudet uusiin kasvuavauksiin. Samalla on huolehdittava siitä, että yrityksillä on tarvittava tuki suunnata toimintaansa uusiin mahdollisuuksiin ja että Seinäjoen alue pysyy mukana kilpajuoksussa kohti älykkäämpää, kestävämpää ja turvallisempaa tulevaisuutta.
Lisätietoja: Elisabet Kivimäki, asiakkuuspäällikkö, +358 40 760 3907, elisabet.kivimaki@intoseinajoki.fi
Tutustu selvityksen loppuraporttiin TÄÄLLÄ.
Tämä selvitys on toteutettu osana Into Seinäjoki Oy:n koordinoiman Seinäjoen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja. Toimintoja rahoittaa Euroopan unioni ja Seinäjoen kaupunki. Seinäjoki on ekosysteemisopimuksen kautta osa valtakunnallista Innokaupunkien verkostoa.