Kirkasta yritysideaa kanssamme
Varaa maksuton tapaaminen kanssamme. Tutustumme liikeideaasi ja selvitämme sen erityisyyden, haasteet ja mahdollisuudet.
Yrityksen perustaminen lähtee hyvästä liikeideasta
Hienoa, että olet kiinnostunut yrittäjyydestä! Meiltä saat apua liikeideasi jalostamiseen ja nuoren yrityksesi kehittämiseen. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia.
PALVELUMME ALKAVALLE JA NUORELLE YRITTÄJÄLLE
Liikeideasi / yrityksesi liiketoiminnan henkilökohtainen sparraus
Tunnin mittaisessa tapaamisessa selvitämme liikeideasi / yrityksesi liiketoiminnan erityisyyden, haasteet ja mahdollisuudet sekä teemme konkreettisen suunnitelman jatkoaskelista. Varaa sparrausaika Eevan tai Marjan kalenterista (alla).
Liikeideat lentoon® -ryhmävalmennus (alkaville yrittäjille)
Viisi tapaamista sisältävän valmennuksen päätyttyä olet konkretisoinut liikeideasi, sinulla on rohkeus esittää myyntipuhe asiakkaille ja kumppaneille sekä työkalut laatia liiketoimintasuunnitelma. Seuraa uusien ryhmien avautumista Inton tapahtumakalenterista.
Liiketoiminta lentoon -ryhmävalmennus (nuorille yrityksille)
Kolme tapaamista sisältävä valmennus pureutuu markkinoihin sekä yrityksesi erottautumiseen, kaupallistamiseen ja kannattavuuteen. Valmennuksen päätyttyä sinulla on suunnitelma kohti yrityksesi visiota. Seuraa uusien ryhmien avautumista Inton tapahtumakalenterista.
MUITA YRITYSNEUVOJIA SEINÄJOELLA
- Mikäli olet Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelija, yrittäjyysneuvontaa kaikille opiskelijoille tarjoaa Y-Zone Business Hub.
- Mikäli olet työtön, ota yhteyttä TyöLakeuden omavalmentajaasi ja keskustele yrittäjyyskokeilusta sekä starttirahasta ennen yrityksen perustamista.
- Mikäli tarvitset yrityksen perustamisneuvontaa (esim. yritysmuoto, rekisteröinnit, verotus) ja/tai tietoa starttirahasta varaa aika Uusyrityskeskus Neuvoa-Antavaan.
- Mikäli suunnittelet lähteväsi yrittäjäksi ostamalla valmiin yrityksen, ole yhteydessä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosneuvontaan.
Asiakkaidemme palautetta henkilökohtaisesta sparrauksesta
”Rohkaiseva ja käytännössä eteenpäin puskeva tapaaminen. Kiitos.”
”Erittäin asiantuntevaa, ja perehtynyttä yrityksen sparrausta! Olen todella tyytyväinen jo nyt saamaani tietopakettiin ja apuun markkinoinnin edistämiseen. Yhteyshenkilö Marja Vainionpään tietotaito on korkea, ja keskustelu siksi helppoa.”
”Sain todella asiantuntevaa, innostavaa, kannustavaa ja kuitenkin realistista ohjausta mahdollisen yritykseni aloittamiseen. Isoo Kiitos vielä asiaani paneutumisesta.”
”Iso kiitos Eevalle! Käynti oli hyvin merkittävä tällä omalla polullani.”
”Mahtava palvelu! Yrittäjyydestävä vasta haaveilevana kaikki siihen liittyvä tuntuu sekavalta ja pelottavalta, mutta Eevalla ja Marjalla oli uskomaton kyky selittää asiat ymmärrettävästi, antaa konkreettisia neuvoja ja luoda uskoa omiin kykyihin.”
POHDITTAVAA JA TEHTÄVÄÄ ENNEN YRITYKSEN PERUSTAMISTA
Tunnista asiakastarve ja tuotteista tuotteet/palvelut
Minkä asiakkaan ongelman haluat ratkaista tai tarpeen täyttää? Mitkä ovat tuotteesi ja palvelusi? Kuka on potentiaalisin (ja tuottoisin) asiakkaasi? Mistä ja millä tavalla asiakkaasi on tottunut ostamaan tuotteensa tai palvelunsa? Tutustu tarjolla oleviin toimitiloihin Toimitilahakemistossa.
Tutki markkinaa ja tunnista kilpailuetu
Mikä on kilpailutilanne markkinoilla? Mikä on asiakaskysynnän tulevaisuus? Onko markkinassa tilaa uudelle toimijalle? Mikä on kilpailuetusi ja saa yrityksesi erottumaan muista toimijoista? Tutustu muihin Seinäjoen yrityksiin Yrityshakemistossa.
Tee koemarkkinointia ja testaa tarjoamaasi
Testaa liikeideaasi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa todellisilla asiakkailla. Onko tarjoamasi kiinnostava? Vastaako se asiakkaan tarpeisiin? Hyödynnä palautetta ja hienosäädä tarjoamaasi vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla.
Huolehdi rahoituksesta ja taloushallinnosta
Miten rahoitat yrityksesi alun (tilat, laitteet, alkuvarasto jne.)? Mitkä ovat tuotteiden / palveluiden hinnoitteluperiaatteet? Entäpä arjen pyörittämisen kustannusrakenne? Kuinka paljon myyntiä tarvitaan kannattavaan toimintaan? Hanki kirjanpitopalvelut, laskutustyökalut ja pankkitili.
Varmista osaaminen ja rakenna monipuolinen tiimi
Mitä lisätaitoja tiimissäsi tarvitaan? Onko sinulla itselläsi riittävästi liiketoimintaosaamista ja pitkäjänteisyyttä yrittäjyyteen? Mitä tekemisiä olisi hyvä ulkoistaa? Kenen kanssa sinun pitää verkostoitua? Osakeyhtiötä perustaessasi muista huolehtia osakassopimus kuntoon.
Huolehdi luvat ja rekisteröinnit kuntoon
Tarkista, tarvitaanko liiketoiminnalle lupia tai ilmoituksia (esimerkkejä luvan- tai ilmoituksenvaraisista elinkeinoista). Ennen yrityksen perustamista tutki myös yritysnimen vapaana oleminen sekä selvitä eri rekisteröintien tarve (kauppa-, ennakkoperintä-, alv- ja työnantajarekisterit).
Suojaa yrityksesi omaisuus, itsesi ja työntekijäsi
Varaa yritykselle verkkotunnuksen lisäksi tarvittavat some-tilit sekä tee tarvittaessa tavaramerkkisuojaukset. Huolehdi myös yrityksen ja yrittäjän vakuutuksista sekä työntekijöiden vakuutuksista ja työturvallisuudesta. Muista tehdä kaikki yrityksen sopimukset kirjallisina.
Laadi liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelmat
Kun olet miettinyt yllä olevia asioita, aloita yksityiskohtaisempien liiketoiminta- ja taloussuunnitelmien laatiminen. Suunnitelmia tarvitse itsellesi liiketoiminnan johtamisen apuvälineeksi sekä mm. pankkirahoituksen, julkisten tukien sekä starttirahan hakemiseen.
Lisätietoa
Lisätietoa yrittäjyydestä ja yrityksen perustamisesta löydät Inton Yritystulkki-palvelusta, Uusyrityskekusten yrityksen perustamisoppaasta sekä InfoFinland.fi-sivuilta.
POHDITTAVAA JA TEHTÄVÄÄ YRITYSTÄ PYÖRITTÄESSÄ
- Ota kirjanpidon ja myös yrityksen sisäisten järjestelmien tuottama tieto haltuun.
- Johda yritystäsi tavoitteellisesti ja rakenna tavoitteiden seurannalle mittareita.
- Huolehdi lakisääteisistä sekä sopimusten velvoitteista ajallaan.
- Tee yrityksesi näkyväksi, markkinoi suunnitelmallisesti ja hyödynnä referenssejä.
- Huolehdi yrityksen skaalautumiskyvystä ja etsi aktiivisesti uusia markkinoita.
- Rakenna itsellesi tukiverkostoja, hyödynnä yrittäjäkollegoja ja asiantuntijoita.
- Pysy ajan tasalla trendeistä, seuraa kilpailijoita ja asiakaspalautetta.
- Huolehdi henkilökunnan hyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä.
- Ole avoin uuden oppimiselle ja uudistumiselle – yrityksenä ja yrittäjänä.
Lisää osaamistasi – katso videosarja
Mistä löytää markkinointikumppani? Onko meillä tietoturva-asiat ajantasalla? Miten saisi parhaan hyödyn irti tilitoimistoyhteistyöstä? Pitäisikö meidän rekisteröidä oma logomme? Näistä ja monesta muusta aiheesta keskustelimme yhdessä asiantuntijoiden kanssa ja purkitimme keskustelutuokiot kaikkien hyödynnettäväksi!
Pidä huolta yrityksesi omaisuudesta – myös kaikesta aineettomasta!
Paavola Legalin Olli Paavola auttaa alkuun immateriaalioikeuksista huolehtimisessa.
Yrityksen rahoitustarpeet ja pankkisuhde.
Inton talousjohtaja Mikko Patana käy läpi yrityksen erilaiset rahoitustarpeet ja antaa vinkkejä pankkisuhteesta huolehtimiseen.
Yrityksen talouden rutiinit ja raporttien hyödyntäminen päätöksenteossa
Inton talousjohtaja Mikko Patana antaa vinkit raporttien hyödyntämiseen päätöksenteossa.
Tilitoimisto yrittäjän kumppanina
Hyvä tilitoimistoyhteistyö antaa yrittäjälle paljon enemmän kuin lakisääteisen kirjanpidon tilinpäätöksineen ja tuloslaskelmineen. Vinkit antaa Tilineuvonta Hietakankaan Essi Hietakangas.
Oikean markkinointikumppanin valinta
Mistä tietää, kuka on se oikea markkinointikumppani? Aihio Digitalin Oskari Ilomäki opastaa oikean markkinointikumppanin valinnassa ja hyvän toimeksiannon tekemisessä.
Digimarkkinoinnin ostaminen ja suunnittelu
Miten digimarkkinointia suunnitellaan ja ostetaan? Poikkeaako se perinteisestä markkinoinnista? Asiantuntijana Aihio Digitalin Oskari Ilomäki.
Onko tietoturva asenne- vai tekniikkalaji?
Opsecin Mika Lindberg antaa vinkit yrityksen tietoturva-asioiden ajan tasalla pitämiseen.