Perinteikäs perheyritys hyödynsi julkista rahoitusta isoon investointiin
Seinäjokelaisen ER-Pakkauksen uunituore täysautomaattinen stanssauskone pärähtää käyntiin ja alkaa tuottaa tuhansia leivoslaatikoita. Koneinvestointi on osa yrityksen isoa kehityshanketta, jonka tavoitteena on selkeä kasvupyrähdys ja paikan varmistaminen pakkausalan aallonharjalla.
– Haluamme palvella entistä paremmin nykyistä asiakaskuntaa, josta suurin osa on elintarvikealan yrityksiä, mutta samalla lisätä kapasiteettia ja valmiutta uusille asiakasryhmille. Mitä enemmän muovia korvataan muilla pakkausmateriaaleilla, sitä parempi meille, toimitusjohtaja Tommi Rantala kertoo.
Seinäjoen Pakkaajantieltä lähtee vuosittain asiakkaille 27 miljoonaa pakkausta. Valtaosa pakkauksista on kartonkia, mutta myös aaltopahvia, paperia ja muovia. 80 prosenttia pakkauksista menee koti-Suomeen, loput vientiin. Suurimmat vientimaat ovat Ruotsi ja Viro.
Oman suoran myynnin lisäksi ER-Pakkaus tekee alihankintaa muille alan yrityksille. Siksi Rantala ei puhukaan kilpailijoista, vaan kumppaneista.
– Meillä on etenkin nyt sellainen konekanta, jota ei monilta löydy. Siksi pystymme palvelemaan muitakin alan yrityksiä.
Ei vain tuotteen suojana
Sekä Rantala että tieto- ja markkinointipäällikkönä toimiva Tiina Salomäki muistuttavat pakkauksen merkityksestä tuotteen menestykselle.
– Pakkaus ei vain suojaa tuotetta, vaan se myy tuotteen. Etenkin ensimmäisellä kerralla. Vasta kolmannella kerralla tuote myy itsensä, Rantala muistuttaa.
Eikä riitä, että vain tuotteen myyntipakkaus on kunnossa. Erittäin tärkeässä roolissa ovat myös myymäläpakkaukset ja -telineet ja luonnollisesti myös kuljetuspakkaus.
EU-rahaa laiteinvestointiin
Palataanpa vielä siihen ER-Pakkauksen mittakaavassa isoon, yhteensä yli miljoonan euron projektiin, jonka osana stanssikonekin on aloittanut työnsä muutama viikko sitten. ER-Pakkaus haki ja sai projektille Ely-keskuksen myöntämää kehittämisavustusta, joka on 20 % kokonaiskuluista.
– Projekti kestää vielä ensi vuoden elokuun loppuun ja tarkoitus on hankkia vielä lisää konekantaa tuotteiden jälkikäsittelyyn. Samalla panostamme tuotekehitykseen ja kehitämme olemassa olevista pakkauksista entistä vastuullisempia. Jos kaikki muovin vähentämiseen liittyvät tavoitteet menevät läpi, maailma on aika paljon kartonkisempi viiden vuoden päästä, Salomäki ja Rantala arvioivat.
Into Seinäjoen Marja Vainionpää oli ER-Pakkauksen apuna projektin valmistelussa.
– Intosta ja Marjasta oli meille valtava apu. Asiat lähtivät heti rullaamaan täysillä ja oikeaan suuntaan, kun olin yhteydessä Marjaan. Marjan kyky omaksua tarpeemme oli uskomaton. Hän osasi ohjata oikeille rahoituslähteille ja haastoi ajattelemaan isommin ja rohkeammin, Salomäki kehuu.
– Into on neuvonantaja kansankielellä. Teidän kanssanne on helppo toimia, Rantala jatkaa.
Projektissa molemmat kehuvat sitä, että aikataulut ja raamit helpottavat tekemistä. Kun on selkeät aikarajat, asiat eivät jää roikkumaan. Ja raportointikin tulee tehtyä huolella, kun siihen on selkeät ohjeet.
Salomäki ja Rantala suosittelevatkin EU-rahoitusta myös muille yrityksille.
– Tällä kokemuksella ehdottomasti. Ja meille saa soittaa, jos herää kiinnostus tai kysymyksiä, Salomäki muistuttaa.
Lopuksi vielä pakko kysyä, mikä on oudoin pakkaus, minkä ER-Pakkaus on koskaan suunnitellut ja valmistanut.
– Kyllä se on naisten pahvinen festarikäyttöön suunniteltu pissasuppilo kymmeniä vuosia sitten. Yhtenä vuonna tehtiin. Ei ottanut tuulta alleen, Tiina Salomäki naurahtaa.
ER-Pakkaus lyhyesti:
- Omistajat: Rantalan perhe, joista pääosakkaat Tommi Rantala ja Tiina Salomäki
- Perustettu 1994
- 27 työntekijää
- Liikevaihto 3,6 miljoonaa euroa, kasvumahdollisuudet tulevina vuosina 15-20 %/v
- Pakkausten yhteismäärä vuositasolla 27 miljoonaa kappaletta
Tutustu tarkemmin: www.er-pakkaus.fi
Kiinnostuitko julkisen rahoituksen mahdollisuuksista? Voit tutustua rahoituslähteisiin täällä.
Lisätietoja:
-
Vainionpää Marja
Lue lisää: Vainionpää Marja